Η εντεινόμενη σύγκρουση Ιράν και Ισραήλ στο προσκήνιο της Μέσης Ανατολής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν στη χώρα του ως «μεγάλο λάθος» και προανήγγειλε ότι η Τεχεράνη θα πληρώσει για τις πράξεις της. Η απάντησή του ήρθε μετά από την εντολή του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι «η νίκη έρχεται από τον Αλλάχ και είναι κοντά», προειδοποιώντας για εντείνοντες και πιο οδυνηρούς χτυπημά­τους ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς.

Η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αναδείχθηκε σε όλο της το μέγεθος πρόσφατα, με φόντο τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και τις στοχευμένες δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ο Νετανιάχου, γνωστός για τη σκληρή στάση του, φαίνεται να αγνοεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ για μια ειρηνική συμφωνία στην περιοχή, την ώρα που οι υποδείξεις των ΗΠΑ για την υποστήριξη μιας παλαιστινιακής λύσης φαίνονται δυσβάστακτες για τον ίδιο.

Η κατάσταση της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε καθεστώς αστάθειας, καθώς οι δύο ηγέτες, Νετανιάχου και Χαμενεΐ, συνεχίζουν να ‘κολλούν’ στην εξουσία, θέτοντας σε κίνδυνο τις χώρες τους και την περιοχή στο σύνολό της. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η περιοχή είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στις αντιπαλότητες δύο ηγετών που θέτουν το πολιτικό τους συμφέρον πάνω από την κοινωνική σταθερότητα.

Η εχθρότητα ανάμεσα στα δύο κράτη υπήρξε διαρκής για αρκετό καιρό, αλλά ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη άνοιξη με ανοιχτές συγκρούσεις που περιλάμβαναν ανταλλαγές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να φέρουν τη Μέση Ανατολή στα όρια μιας ακόμη πιο εκτεταμένης σύγκρουσης.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλές καταφύγιο, έχει εντείνει τους σκληρούς ελέγχους στην Ιρανική κοινωνία και έχει προσπαθήσει να δείξει την κυριαρχία του στην περιοχή προκειμένου να ενδυναμώσει τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο Νετανιάχου, με την προεκλογική του στρατηγική, φαίνεται ότι στοχεύει να προωθήσει έναν πόλεμο μέχρι την «ολική νίκη», παραπέμποντας στην πολιτική του κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Το Ιράν κατηγορείται επίσης από τους Ισραηλινούς για την υποστήριξή του στη Χαμάς κατά τον σχεδιασμό της επιτυχούς επίθεσης του 2023. Η κατάσταση, λοιπόν, παραμένει εύθραυστη και επικίνδυνη, με κανείς να μη μπορεί να προβλέψει πότε θα τερματιστεί αυτή η κλιμακούμενη αντιπαράθεση.

Πηγή: newsbomb.gr