Η έγκριση του Βατικανού για τα προσκυνήματα στο Μετζουγκόριε και οι πνευματικές του επιπτώσεις
Το Βατικανό έχει δώσει την έγκρισή του για τους Καθολικούς να επισκέπτονται το Μετζουγκόριε, ένα χωριό στη νότια Βοσνία όπου πολλά παιδιά ισχυρίζονται ότι έχουν δει οράματα της Παναγίας. Αυτή η απόφαση επιτρέπει στους πιστούς να οργανώνουν προσκυνήματα και δημόσιες αφοσιώσεις στην περιοχή, αν και το Βατικανό δεν έχει αναγνωρίσει τις εμφανίσεις ως αυθεντικές ή υπερφυσικής προέλευσης.

Η απόφαση αυτή ανατρέπει τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί από προηγούμενους επισκόπους σχετικά με την αλήθεια των εμφανίσεων. Παρά τις έντονες συζητήσεις γύρω από την αλήθεια των οραμάτων, οι πνευματικοί καρποί που συνδέονται με το Μετζουγκόριε κρίθηκαν αρκετοί ώστε να επιτραπεί η αφοσίωση στους πιστούς.

Το Μετζουγκόριε, που έγινε γνωστό το 1981 όταν έξι παιδιά και έφηβοι ανέφεραν τις εμφανίσεις, έχει εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή προορισμό για προσκύνημα, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι διανεμήθηκαν 1,7 εκατομμύρια γκοφρέτες ευχαριστίας κατά τη διάρκεια των λειτουργιών εκεί, υποδεικνύοντας τη μεγάλη συμμετοχή των πιστών.

Η τοπική οικονομία έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον θρησκευτικό τουρισμό, με πολλές επιχειρήσεις να εξυπηρετούν τους προσκυνητές. Στην πρόσφατη ανάλυσή του, το γραφείο δόγματος του Βατικανού εξήγησε ότι από τον Μάιο του τρέχοντος έτους δεν ασχολούνται πλέον με την πιστοποίηση υποτιθέμενων εμφανίσεων και άλλων υπερφυσικών φαινομένων, εκδίδοντας ωστόσο το μη δεσμευτικό “nihil obstat” για την περιοχή, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με την πνευματικότητα του γεγονότος.

Η έγκριση αυτή πιθανόν να φέρει φέτος περισσότερους πιστούς στο Μετζουγκόριε, καθώς εκτιμάται ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι έτος ρεκόρ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προσκυνητές τείνουν να αποφεύγουν άλλους προορισμούς, όπως το Ισραήλ, λόγω των τρεχουσών συγκρούσεων.

Πηγή: newsbomb.gr