Η διαταραχή του παγκόσμιου κύκλου του νερού και οι ανησυχητικές συνέπειες για την ανθρωπότητα
Ο κύκλος του νερού, που περιλαμβάνει τη διαδικασία με την οποία το νερό κυκλοφορεί γύρω από τη Γη, βιώνει διαταραχές που έχουν σοβαρές συνέπειες. Το νερό εξατμίζεται από επιφάνειες όπως λίμνες, ποτάμια και φυτά, και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, όπου σχηματίζει υδρατμούς που μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την επιστροφή του νερού στη Γη μέσω βροχής ή χιονιού. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η κακή διαχείριση των υδάτων, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού εκτός ισορροπίας για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

Σύμφωνα με νέα έκθεση από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού, ο κίνδυνος ευρείας κλίμακος ανομβριών αυξάνεται, με σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες, την παραγωγή τροφίμων και τις ζωές μας. Οι διαταραχές στον κύκλο του νερού ήδη προκαλούν προβλήματα, καθώς σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν με την λειψυδρία, οι καλλιέργειες υποχωρούν και οι πόλεις αντιμετωπίζουν πλημμύρες λόγω της εξάτμισης των υπόγειων υδάτων.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κρίση του νερού απειλεί περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και αναμένεται να μειώσει κατά μέσο όρο 8% το ΑΕΠ των χωρών έως το 2050, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να αναμένουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, έως 15%. Ο Johan Rockström, συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού και συγγραφέας της έκθεσης, τονίζει ότι “η βροχόπτωση, η πηγή όλων των γλυκών υδάτων, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται”. Χωρίς άμεση δράση, οι συνέπειες της κρίσης αυτής θα καταστούν ακόμη πιο καταστροφικές.

Πηγή: newsbomb.gr