Η αβέβαιη επιστροφή του Σεργκέι Κρικάλεφ και η κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας
Η ιστορία του Σεργκέι Κρικάλεφ έχει στοιχεία που θυμίζουν ταινία τρόμου συνδυασμένα με την πλοκή του The Terminal με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Όλα άρχισαν το 1991, όταν ο Σοβιετικός αστροναύτης στάλθηκε σε μια αποστολή για να φροντίσει τον διαστημικό σταθμό Mir, που ήταν τότε το καμάρι της ΕΣΣΔ. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παραμονής του στο διάστημα, διατηρούσε επαφή με τον έλεγχο αποστολής, αναφέροντας στατιστικά για την υγεία του, όπως την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς του παλμούς.

Ανυπόμονα μετρούσε τις μέρες μέχρι την επιστροφή του στη Γη, και για να περάσει τον χρόνο του, συχνά επικοινωνούσε με τη φίλη του Maggie στην Αυστραλία, η οποία τον ενημέρωνε για τα νέα από την πατρίδα του. Μια μέρα, η Maggie του ανέφερε ανησυχητικά νέα σχετικά με την κατάσταση στη Σοβιετική Ένωση, όπου οι άνθρωποι κοιμόντουσαν στους δρόμους και τα καταστήματα είχαν έλλειψη τροφίμων, καθώς η τάξη άρχισε να καταρρέει.

Ο Κρικάλεφ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τον έλεγχο αποστολής, αλλά οι υπεύθυνοι τον καθησύχασαν, ζητώντας του να παραμείνει επικεντρωμένος στην αποστολή του. Ωστόσο, ένα πρωί, έλαβε ένα μήνυμα που δεν μπορούσε να αγνοήσει: «Δεν μπορούμε να σου το κρύβουμε άλλο», του ανακοίνωσαν. «Όλα καταρρέουν γύρω μας, συμπεριλαμβανομένης της σοβιετικής διαστημικής υπηρεσίας. Μας τελείωσαν τα χρήματα και δεν μπορούμε να στείλουμε κανέναν να σε αντικαταστήσει».

Η πρόταση που του έγινε ήταν δραματική: «Μπορείς να επιστρέψεις στη Γη, αφήνοντας το σταθμό σε μια αβέβαιη μοίρα, ή να μείνεις όσο χρειαστεί, προστατεύοντας το τελευταίο φυλάκιο μιας αποτυχημένης αυτοκρατορίας». Έπρεπε να πάρει μια δύσκολη απόφαση, καθώς η χώρα που θα τον έφερνε πίσω δεν υπήρχε πια. Τελικά, αποφάσισε να παραμείνει στο διάστημα.

Μετά από 311 ημέρες και 5.000 τροχιές γύρω από τη Γη — ένα ρεκόρ — ο Κρικάλεφ επέστρεψε στο νέο του σπίτι, μόνο που η Σοβιετική Ένωση είχε πια διαλυθεί, και εκείνος επέστρεψε ως Ρώσος πολίτης. Πηγή: newsbomb.gr