Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν ότι δεν έχουν λόγους να ανησυχούν, καθώς η πορεία των αστεροειδών είναι ασφαλής. Αν και δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, οι επιστήμονες τους παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της διέλευσής τους, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 6:51 μ.μ. σήμερα. Ο Finn Burridge, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, επεσήμανε ότι η ακρίβεια των υπολογισμών των τροχιών τους είναι υψηλή όσο αυτά γίνονται αρκετά φωτεινά για να επισημανθούν.
Ανάμεσα στους αστεροειδείς που κοντεύουν κοντά στη Γη, ο 2015 HM1 ήταν ο πρώτος που πέρασε, το πρωί στις 7:36 π.μ., σε απόσταση περίπου 3,4 εκατομμυρίων μιλίων από τον πλανήτη μας. Ήταν μάλιστα ο μικρότερος, με διάμετρο μόλις 30 μέτρα. Ένας άλλος αστεροειδής, ο 2024 TP17, που φτάνει τα 170 πόδια σε διάμετρο, πέρασε κοντά από τη Γη το πρωί, και αν και δεν φαίνεται εντυπωσιακός, η πρόσκρουσή του θα μπορούσε να είχε σοβαρές συνέπειες, ανάλογες με αυτές της έκρηξης ενός παλαιού αστεροειδούς στη Σιβηρία το 1908.
Ο Burridge υπογράμμισε πως ένα χτύπημα από έναν αστεροειδή κοντά στα 200 μέτρα θα είχε άσχημες επιπτώσεις, εφόσον γινόταν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν ο αστεροειδής έπεφτε σε μια λιγότερο κατοικημένη περιοχή, όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός ή η έρημος Σάρα, οι συνέπειες θα ήταν λιγότερο καταστροφικές.
Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) παρακολουθούν τις κινήσεις αυτών των αστεροειδών συνεχώς, για να εντοπίσουν πιθανές απειλές για τη ζωή στη Γη. Η δραστηριότητα του Γραφείου Πλανητικής Άμυνας της ESA περιλαμβάνει τακτικές παρατηρήσεις στον εντοπισμό επικίνδυνων διαστημικών βράχων.
Πηγή: newsbomb.gr