Γιγάντιοι Αστεροειδείς Πλησιάζουν τη Γη χωρίς Κίνδυνο Σφοδρής Σύγκρουσης
Οι γιγάντιοι αστεροειδείς, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως «αστεροειδείς δολοφόνοι», πέρασαν σήμερα κοντά από τη Γη. Αυτοί οι διαστημικοί βράχοι, μερικοί εκ των οποίων έχουν μέγεθος αεροπλάνου, είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές εάν έρθουν σε επαφή με κάποιο πλανήτη. Ο αστεροειδής 2002 NV16 είναι ο μεγαλύτερος από αυτούς, φτάνοντας τα 180 μέτρα μήκος και είναι ικανός να ισοπεδώσει μια πόλη.

Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν ότι δεν έχουν λόγους να ανησυχούν, καθώς η πορεία των αστεροειδών είναι ασφαλής. Αν και δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, οι επιστήμονες τους παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της διέλευσής τους, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 6:51 μ.μ. σήμερα. Ο Finn Burridge, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, επεσήμανε ότι η ακρίβεια των υπολογισμών των τροχιών τους είναι υψηλή όσο αυτά γίνονται αρκετά φωτεινά για να επισημανθούν.

Ανάμεσα στους αστεροειδείς που κοντεύουν κοντά στη Γη, ο 2015 HM1 ήταν ο πρώτος που πέρασε, το πρωί στις 7:36 π.μ., σε απόσταση περίπου 3,4 εκατομμυρίων μιλίων από τον πλανήτη μας. Ήταν μάλιστα ο μικρότερος, με διάμετρο μόλις 30 μέτρα. Ένας άλλος αστεροειδής, ο 2024 TP17, που φτάνει τα 170 πόδια σε διάμετρο, πέρασε κοντά από τη Γη το πρωί, και αν και δεν φαίνεται εντυπωσιακός, η πρόσκρουσή του θα μπορούσε να είχε σοβαρές συνέπειες, ανάλογες με αυτές της έκρηξης ενός παλαιού αστεροειδούς στη Σιβηρία το 1908.

Ο Burridge υπογράμμισε πως ένα χτύπημα από έναν αστεροειδή κοντά στα 200 μέτρα θα είχε άσχημες επιπτώσεις, εφόσον γινόταν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν ο αστεροειδής έπεφτε σε μια λιγότερο κατοικημένη περιοχή, όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός ή η έρημος Σάρα, οι συνέπειες θα ήταν λιγότερο καταστροφικές.

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) παρακολουθούν τις κινήσεις αυτών των αστεροειδών συνεχώς, για να εντοπίσουν πιθανές απειλές για τη ζωή στη Γη. Η δραστηριότητα του Γραφείου Πλανητικής Άμυνας της ESA περιλαμβάνει τακτικές παρατηρήσεις στον εντοπισμό επικίνδυνων διαστημικών βράχων.

Πηγή: newsbomb.gr