Επίθεση Χούθι με drone σε ελληνόκτητο πλοίο ανοικτά της Υεμένης
Αντάρτες Χούθι επιτέθηκαν με drone σε ελληνόκτητο πλοίο ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δεξαμενή έρματος νούμερο 6 του πλοίου τρυπήθηκε κατά την επίθεση. Το UKMTO είχε επισημάνει νωρίτερα ότι είχαν σημειωθεί τέσσερις εκρήξεις κοντά στο ίδιο πλοίο. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την συγκεκριμένη επίθεση.

Το περιστατικό συνέβη 64 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα, η οποία ελέγχεται από τους Χούθι. Εκείνη την ημέρα, η πόλη υπήρξε στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι προκάλεσαν πέντε θανάτους και 67 τραυματισμούς. Παρά την επίθεση, το πλήρωμα του πλοίου παραμένει σώο και αβλαβές.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey σημείωσε ότι παρακολουθεί το περιστατικό, το οποίο είναι το δεύτερο που καταγράφεται σε διάστημα τριών ωρών. Επιπλέον, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι το εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε 97 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα.

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενοι ότι δρουν σε στήριξη των Παλαιστινίων. Οι επιθέσεις τους επεκτείνονται και σε πλοία που θεωρούν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει έναν διεθνή θαλάσσιο συνασπισμό που περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να πλήξει τους στόχους των ανταρτών στην Υεμένη.

Πηγή: newsbomb.gr