Απελευθερώθηκε Γιαζίντι γυναίκα που είχε απαχθεί από τον ISIS μετά από έντεκα χρόνια αιχμαλωσίας
Μία γυναίκα Γιαζίντι, που είχε απαχθεί πριν από 11 χρόνια από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, απελευθερώθηκε πρόσφατα σε μια επιχείρηση που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ. Η 21χρονη Fawzia Amin Sido, αφού αντάμωσε με τους αγαπημένους της, καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο διαδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Οι Γιαζίντι είναι μια θρησκευτική μειονότητα που ζει κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία.

Το 2014, τουλάχιστον 5.000 Γιαζίντι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι απήχθησαν από τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει αυτές τις επιθέσεις ως γενοκτονία. Παρά τις πολλές αποτυχημένες απόπειρες απελευθέρωσης της Fawzia τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και διαβίβασαν τις πληροφορίες στους Αμερικανούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την αποχώρησή της από τη Γάζα, με τη συνδρομή του Ισραήλ.

Ο Νταβίντ Σαράνγκα, διευθυντής του γραφείου ψηφιακής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι η Fawzia διασώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι η Fawzia είχε απαχθεί από το σπίτι της στο Ιράκ σε ηλικία 11 ετών και είχε πουληθεί στη Γάζα. Ο απαγωγέας της σκοτώθηκε πρόσφατα, γεγονός που της επέτρεψε να δραπετεύσει και να ζητήσει βοήθεια για να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Ο εκπρόσωπος Σιλουάν Σιντζάρι, από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, τόνισε ότι η γυναίκα είναι σε καλή σωματική κατάσταση, ωστόσο, πλήττεται ψυχικά από τις σφοδρές εμπειρίες της και τις συνθήκες που υπήρξαν στη Γάζα. Έχει ήδη επανενωθεί με την οικογένειά της στο βόρειο Ιράκ. Από το 2014, περισσότερες από 6.000 Γιαζίντι κρατήθηκαν όμηροι από το ΙΚ, εκ των οποίων 3.500 έχουν ήδη διασωθεί, ενώ 2.600 παραμένουν αγνοούμενες. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι πιθανώς πολλές από αυτές έχουν σκοτωθεί, αν και ακτιβιστές πιστεύουν ότι εκατοντάδες είναι ακόμα ζωντανές.

Πηγή: newsbomb.gr