Αναβάθμιση της Πιστοληπτικής Ικανότητας της Σερβίας από την S&P Global
Η S&P Global προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σερβίας, μετακινώντας τα ομόλογα σε ξένο νόμισμα από την κατηγορία «σκουπίδια» και σηματοδοτώντας την πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αύξησε το αξιόχρεο της Σερβίας κατά μία βαθμίδα, τοποθετώντας το στο ΒΒΒ– με σταθερές προοπτικές.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την αυξημένη οικονομική ανθεκτικότητα της Σερβίας απέναντι σε πιθανές κρίσεις, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματική μακροοικονομική διαχείριση που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Επιπλέον, η κίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των πασχίσεων της Σερβίας να εδραιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να περιορίσει τη διαφορά με γείτονες χώρες, μετά από χρόνια αναταραχής λόγω πολέμου και συγκρούσεων.

Σημειώνεται ότι οι δύο άλλοι κύριοι αμερικανικοί οίκοι, Fitch και Moody’s, συνεχίζουν να αξιολογούν τα ομόλογα της Σερβίας σε μη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, ο οίκος S&P είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της χώρας σε θετικές τον Απρίλιο, με την πιστοποίηση της Fitch και Moody’s να ακολουθεί τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Σερβία θα μπορέσει να αποκτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις μεγάλους οίκους.

Πηγή: newsbomb.gr