Ένας από τους σκελετούς είχε τοποθετημένο ένα δρεπάνι στον λαιμό του, μια μεσαιωνική πρακτική που υποτίθεται ότι καθιστούσε αδύνατη την επιστροφή του βρικόλακα στον κόσμο των ζωντανών. Η ανθρωπολόγος Justyna Kargus δήλωσε ότι το κρανίο του άνδρα, πιθανότατα 50 ετών όταν πέθανε, παρουσίαζε σημάδια προηγούμενου τραυματισμού. Η παρουσία τέτοιου είδους ταφής μέσα σε εκκλησία είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς οι άνθρωποι που θεωρούνταν βρικόλακες συνήθως θάβονταν σε απομονωμένες τοποθεσίες ή σε ειδικά νεκροταφεία.
Στην περιοχή, είναι συχνό φαινόμενο να ανακαλύπτονται ταφές με χρήση μεταλλικών ράβδων ή πασσάλων που είχαν εισαχθεί στο κρανίο του νεκρού. Αυτή η πρακτική προήλθε από την πίστη ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το άτομο θα παρέμενε νεκρό. Παρομοίως, κατά την περίοδο των περασμένων αιώνων, οι θρύλοι γύρω από τους βρικόλακες ήταν ιδιαίτερα έντονοι, προκαλώντας μαζική υστερία και ακόμη και εκτελέσεις σε άτομα που θεωρούνταν βαμπίρ.
Οι μαζικές ταφές αυτού του είδους συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, με την πιο πρόσφατη ανακάλυψη να προστίθεται στη σειρά σχετικών ευρημάτων. Μόλις πρόσφατα, στην ανατολική Πολωνία είχαν βρεθεί αποκεφαλισμένα λείψανα ενός “παιδιού βαμπίρ” θαμμένα μπρούμυτα, ενώ νωρίτερα μέσα στο 2023, ένας μαζικός τάφος με πάνω από 400 αποκεφαλισμένα σώματα με κρανία τοποθετημένα ανάμεσα στα πόδια τους ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών.
Πηγή: newsbomb.gr