Ανακάλυψη Αρχαίας Κοινότητας Μικροβίων που Εξακολουθεί να Ζει μετά από Δύο Δισεκατομμύρια Χρόνια
Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μια κοινότητα μικροβίων που είχε απομονωθεί για δύο δισεκατομμύρια χρόνια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ετών για τη μακροβιότερη απομονωμένη μικροβιακή ζωή. Οι οργανισμοί βρίσκονταν σε αρχαίους βραχώδεις σχηματισμούς, πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια, γεγονός που προσφέρει μια εντυπωσιακή ματιά στην αρχαία ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα μικρόβια ήταν ενδημικά του αρχαίου πετρώματος. Με τη χρήση χρωστικής κυανίνης που δεσμεύει το DNA και φασματοσκοπίας υπερύθρου φωτός, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ζωντανών μικροβίων σε θύλακες γεμάτους άργιλο μέσα στο πέτρωμα. Αυτές οι γεμάτες με άργιλο φλέβες προσέφεραν πόρους για τους μικροοργανισμούς και τα προστάτευαν από πιθανές εξωτερικές μολύνσεις.

Ο επικεφαλής γεωμικροβιολόγος Yohey Suzuki, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, υπογράμμισε ότι η αργή εξέλιξη αυτών των μικροβίων μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τα πρώτα στάδια της ζωής στη Γη και να μας δώσει ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον Άρη. Η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε την επιστημονική κοινότητα και αναμένεται να επηρεάσει τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με τη μικροβιακή ζωή, ειδικά καθώς το ρόβερ Perseverance της NASA αναμένεται να επιστρέψει με δείγματα αρειανών πετρωμάτων παρόμοιας ηλικίας.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Microbial Ecology και η ομάδα προγραμματίζει τη συλλογή επιπλέον δειγμάτων για να προχωρήσει σε ακόμη πιο εις βάθος εξερεύνηση αυτής της αρχαίας κοινότητας ζωής. Πηγή: newsbomb.gr