Η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα μικρόβια ήταν ενδημικά του αρχαίου πετρώματος. Με τη χρήση χρωστικής κυανίνης που δεσμεύει το DNA και φασματοσκοπίας υπερύθρου φωτός, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ζωντανών μικροβίων σε θύλακες γεμάτους άργιλο μέσα στο πέτρωμα. Αυτές οι γεμάτες με άργιλο φλέβες προσέφεραν πόρους για τους μικροοργανισμούς και τα προστάτευαν από πιθανές εξωτερικές μολύνσεις.
Ο επικεφαλής γεωμικροβιολόγος Yohey Suzuki, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, υπογράμμισε ότι η αργή εξέλιξη αυτών των μικροβίων μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τα πρώτα στάδια της ζωής στη Γη και να μας δώσει ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον Άρη. Η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε την επιστημονική κοινότητα και αναμένεται να επηρεάσει τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με τη μικροβιακή ζωή, ειδικά καθώς το ρόβερ Perseverance της NASA αναμένεται να επιστρέψει με δείγματα αρειανών πετρωμάτων παρόμοιας ηλικίας.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Microbial Ecology και η ομάδα προγραμματίζει τη συλλογή επιπλέον δειγμάτων για να προχωρήσει σε ακόμη πιο εις βάθος εξερεύνηση αυτής της αρχαίας κοινότητας ζωής. Πηγή: newsbomb.gr