Κιργιστάν: Βουλευτικές εκλογές ορίστηκαν για τις 20 Δεκεμβρίου

0
40

Το Κιργιστάν θα διοργανώσει στις 20 Δεκεμβρίου νέες βουλευτικές εκλογές, μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που διεξήχθησαν στις αρχές του Οκτωβρίου λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που ξέσπασε και εξώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο της χώρας Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Η Εκλογική Επιτροπή του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η νέα αυτή ημερομηνία ορίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της.

Το Κιργιστάν βυθίστηκε σε μεγάλη πολιτική κρίση μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η νίκη σε αυτές κινημάτων που πρόσκεινταν στον Ζεενμπέκοφ πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν ταραχές. Σε αυτές ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 1.200 τραυματίστηκαν.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητήθηκαν λόγω υποψιών για εξαγορά ψήφων. Αυτά ακυρώθηκαν λίγο μετά τις εκλογές, αλλά αυτό δεν ηρέμησε τα πνεύματα και ο πρόεδρος Ζεενμπέκοφ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Αυτός αντικαταστάθηκε από τον 51χρονο λαϊκιστή Σαντίρ Ζαπάροφ, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη φυλακή από υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής κρίσης. Διορίστηκε από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Το κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να ορίσει ημερομηνία για νέες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: thepresident.gr