Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι καταστροφικές καταιγίδες έπληξαν πολλές περιοχές του πλανήτη. Τα καιρικά φαινόμενα, που προηγουμένως σημειώνονταν με λιγότερη συχνότητα και ένταση, γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Σαμάνθα Μπέρτζες, εξηγεί ότι ο “θερμότερος αέρας κρατά περισσότερους υδρατμούς, ενισχύοντας έτσι τις βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες”.
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη καταιγίδα περιλάμβαναν τον τυφώνα Ελίν στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και τον τυφώνα Κράθον στην Ταϊβάν, ενώ τονίζεται ότι οι πλημμύρες επηρέασαν πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Νεπάλ και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το Copernicus, οι συνθήκες υγρασίας υπερέβησαν τον μέσο όρο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική, η Ρωσία, η Κίνα και η Αυστραλία, με το Πακιστάν να πλήττεται σφοδρά από μουσώνες.
Ο Copernicus ανακοίνωσε επίσης ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει προκαλέσει ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας. Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες παρουσίασαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου πριν τη βιομηχανική επανάσταση (1850-1900).
Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την ικανότητα του κόσμου να περιορίσει την υπερθέρμανση. Ειδικότερα, οι διεθνείς προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις των εκπομπών.
Πηγή: newsbomb.gr