Και δεύτερο «πάρκο τσέπης» απέκτησε η Αθήνα

0
152
ΑΠΕ

Το δεύτερο «πάρκο τσέπης» απέκτησε ο δήμος της Αθήνας, συγκεκριμένα στον Κολωνό. Πρόκειται για μία νέα διεθνή πρακτική, που έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες «υποφέρουν» από την έλλειψη δημόσιου-ελεύθερου χώρου και εφαρμόζεται πλέον και από τον Δήμο Αθηναίων χωρίς κόστος, με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου». Ήδη, στην Αμερική αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Το νέο «πάρκο τσέπης» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος και τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε. Δάπεδο και πεζοδρόμιο από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Τόσο το πάρκο στον Κολωνό όσο και το πρώτο στην Κυψέλη κατασκευάστηκαν με κόστος που ανέλαβαν επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έγινε «θεσμός» για την πόλη και επιτρέπει στους φορείς, τα ιδρύματα και τις επιχειρήσεις να χορηγούν σχέδια για τέτοιας μορφής παρεμβάσεις του δήμου.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας τέτοιων πάρκων και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της υλοποίησής τους χωρίς κόστος για τους Αθηναίους. «Υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές. Υπάρχουν λύσεις για να ενεργοποιηθεί και πάλι η κοινωνία της γειτονιάς. Τα “πάρκα τσέπης” είναι μία τέτοια ουσιαστική λύση», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και επεσήμανε τη συνεισφορά του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη δημιουργία του πάρκου.

Πηγή: thepresident.gr