Κ.Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας με την πόλωση προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό του ΄19

0
40

Δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα όταν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων, δεν πιστεύει τίποτε από όλα αυτά που λέει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας, και κάλεσε τους πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν την πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά υπάρχει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων.

“Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας”, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: “Το 2012 είχε πει, τότε, ότι θα έκανε η κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να το γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κύριο Τσίπρα, όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Άρα, οι πολίτες οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη, να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να προέλθει και μία τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο, διότι το προοδευτικό μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας, δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες. Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει”.

Σχετικά με τους υψηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση και τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για “βαρβαρότητα” και “αντιδημοκρατική εκτροπή”, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος μιλάει θετικά και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιλέγει τη στρατηγική της πόλωσης, με σκοπό “να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσέγγιση το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019”.

“Εγώ θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά και είναι ένα ερώτημα για τον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση. Γιατί αναλώνει όλο το χρόνο να μας λέει πόσο αντιδημοκρατικοί και κακοί είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο;

Γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική ο κύριος Τσίπρας; Εγώ προσωπικά έχω απάντηση: Γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019. Γι αυτό το κάνει, όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά”.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει αν μέσα του έχει αποφασίσει πότε θα γίνουν οι εκλογές και σημείωσε:

“Έχω πει πολλές φορές οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν νομίζω πως θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά στη φορά των πραγμάτων”.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση που υπήρξε μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού και την άμεση ελληνική βοήθεια στη γειτονική χώρα θα συνεχιστεί ή θα επανέλθει η Άγκυρα στις προηγούμενες συμπεριφορές της, ο πρωθυπουργός απάντησε πως εύχεται και ελπίζει να συνεχιστεί και υπογράμμισε: “Πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και κρατώ τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, του κ. Τσαβούσογλου, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων, που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα της συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μη γίνει.

Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μη δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Θέλω να ξαναπώ ότι ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και πάντα ήμουν ανοιχτός να συζητήσουμε με την Τουρκία. Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε, ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε και γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πια έχει βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, θα εξακολουθεί να χτίζει τις συμμαχίες της, δεν είναι κατ’ ανάγκη οι κινήσεις που γίνονται εις βάρος της Τουρκίας. Επομένως, μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, πιστεύω, ότι θα εξακολουθούν και μέσα από τη δικιά τους εθελοντική προσφορά να στηρίζουν το δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, με αποστολή βοήθειας, την οποία και σήμερα ακόμη η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε τον ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθειά που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών”.

Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει εκ νέου τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη στήριξή της και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξει και την εκ νέου υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

Πηγή: thepresident.gr