Ιταλία: Η κυβέρνηση Ντράγκι δημιούργησε ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού

0
22

ΑΠΕ

Με ειδικό διάταγμα, η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού. Πιο αναλυτικά, στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι «στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργείται ειδικό ταμείο για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν πολίτες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο ταμείο θα έχουν πρόσβαση θύματα εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, που διεπράχθησαν στην ιταλική επικράτεια, από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ, στη χρονική περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 μέχρι τις 8 Μαίου του 1945.

Στόχος, είναι «να τύχει εγγύησης η συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την Ιταλική Δημοκρατία, η οποία ετέθη σε ισχύ με διάταγμα του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας στις 14 Απριλίου του 1962. Θα δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση οι πολίτες που προσέφυγαν στην ιταλική δικαιοσύνη και έχουν στα χέρια τους δικαστική απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου.

Το σχετικό διάταγμα ισχύει από τις 2 Μαΐου και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τα ιταλικά υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα πρέπει να ορίσουν -λεπτομερώς- διαδικασίες και κριτήρια για να μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις αποζημίωσης. Μένει να εξακριβωθεί αν οι αποζημιώσεις αυτές θα καταβληθούν μόνον σε επιζώντες ή και στους απογόνους των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, για το 2023 το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με 20 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της χώρας και με 11,8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος, από το 2024 μέχρι το 2026.

Πηγή: thepresident.gr