Ισπανία: Η Ε.Ε. θα βρει λύση για να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας

0
15
ΑΠΕ

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει μια λύση για να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 και το πακέτο ανάκαμψης από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, εξέφρασε σήμερα η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

Οι δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης άσκησαν βέτο τη Δευτέρα στη νομοθεσία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον νέο κορωνοϊό, επειδή αυτή περιλαμβάνει ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Αν δεν υπάρξει ομοφωνία για το πακέτο του 1,8 τρισεκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται προϋπολογισμός 1,1 τρισεκ. ευρώ για την ΕΕ και πακέτο οικονομικής ανάκαμψης 750 δισεκ. ευρώ, καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα μπορεί να λάβει τους πόρους.

“Είμαι πεπεισμένη ότι τελικά θα βρούμε λύση”, δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Onda Cero.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων, πρόσθεσε η υπουργός.

“Έχουμε προγραμματίσει την έκδοση χρέους το ερχόμενο έτος για να καλύψουμε όλα τα σχέδια επενδύσεων στον προϋπολογισμό και θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στον ρυθμό αφίξεων των κεφαλαίων”, διευκρίνισε η Καλβίνο.

Πηγή: thepresident.gr