ΗΠΑ: «Πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από την ουκρανική επικράτεια έως το τέλος του έτους

0
17

ΑΠΕ

Θα είναι «πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από την ουκρανική επικράτεια μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

«Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μάιλι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο», τόνισε.

Είναι επίσης πολύ πιθανό «οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν μια σημαντική επίθεση (…) για να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη», πρόσθεσε ο στρατηγός. Αλλά αυτό «θα εξαρτηθεί από την παράδοση του εξοπλισμού και από την εκπαίδευση».

Οι ΗΠΑ αναμένουν μια αντεπίθεση από τα ουκρανικά στρατεύματα την άνοιξη, δήλωσε από την πλευρά του στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τονίζοντας ότι εναπόκειται στους συμμάχους να βοηθήσουν το Κίεβο να προετοιμαστεί για αυτήν.

Για την παράδοση των προμηθειών, «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα μέχρι την άνοιξη…μόλις ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, την αντεπίθεσή τους», τόνισε. «Δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να συγκεντρώσουμε τις κατάλληλες δυνατότητες», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τους Δυτικούς να επιταχύνουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης.

Ωστόσο, στο τέλος της συνάντησης στο Ράμσταϊν δεν ελήφθη καμία απόφαση για την επόμενη αποστολή αρμάτων μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής, που ζητά επίμονα η Ουκρανία.

Το θέμα «συζητήθηκε» αλλά «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους, ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Πηγή: thepresident.gr