Ιορδανία: Ο πρίγκιπας Χάμζα δήλωσε ότι δεν θα υπακούσει στις εντολές

0
31
A handout picture made available by the Jordanian Royal Palace shows Prince Hamzah Bin Al Hussein half brother of Jordan King Abdullah II (L) and his wife Princess Basma (R), the daughter of Mahmoud Hassan Bani Ahmad Otoum, in Amman, Jordan, 12 January 2012. The Jordanian Royal Palace announced the wedding of Prince Hamza and Princess Basma the daughter of Mahmoud Otoum, at the Royal Palace in Amman Jordan on 12 January 2012. Jordan King Abdullah II held a lunch banquet at Basman Palace on the occasion of the wedding of Prince Hamzah and Princess Basma that was attended by a number of Royal family members, the prime minister, Senate president, Lower House speaker, president of the Judicial Council, Royal Court chief and other senior officials. EPA/YOUSEF ALLAN

Ο ιορδανός πρίγκιπας Χάμζα, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε συνωμοσία κατά του ετεροθαλή αδελφού του, του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ, δήλωσε ότι δεν θα υπακούσει στις εντολές, σε ηχητική καταγραφή που αναρτήθηκε την περασμένη νύκτα στο Twitter.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπακούσω (στις εντολές του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου, του στρατηγού Γιουσέφ Χουνέιτι) όταν μου λέει ότι δεν μπορώ να βγαίνω, να χρησιμοποιώ το Twitter, να επικοινωνώ με ανθρώπους και ότι δεν μπορώ να συναντήσω παρά την οικογένειά μου», λέει ο πρίγκιπας Χάμζα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας.

Το Σάββατο, ο αρχηγός του επιτελείου πήγε στην κατοικία του πρίγκιπα Χάμζα για να του ζητήσει να σταματήσει « όλες τις κινήσεις και ενέργειες κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας», αλλά η συνάντησή τους δεν εξελίχθηκε θετικά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής κυβέρνησης Αϊμάν Σαφάντι.

«Κατέγραψα ολόκληρη την συνομιλία και την κοινοποίησα…Τώρα περιμένω να δω τι θα γίνει και τι θα κάνουν. Δεν θα κινηθώ διότι δεν θέλω να επιδεινώσω την κατάσταση», λέει ο πρίγκιπας Χάμζα, στην καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία.

Το Σάββατο, ο πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε ότι ετέθη σε κατ’ οίκον κράτηση στο παλάτι του στο Αμάν. Σε βίντεο που δόθηκε στο BBC από τον δικηγόρο του, δηλώνει ότι ο αρχηγός του επιτελείου του ιορδανικού στρατού τού ανακοίνωσε ότι δεν του επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του. Αρνήθηκε ότι έχει λάβει μέρος σε συνωμοσία, κατηγορώντας τις ιορδανικές αρχές για διαφθορά και ανικανότητα.

Σύμφωνα με τον Αϊμάν Σαφάντι, ο Μπασέμ Αουντάλα, πρώην υπουργός, και ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς και 14 έως 16 ακόμη άτομα συνελήφθησαν για απόπειρα αποσταθεροποίησης» του βασιλείου.

Πηγή: thepresident.gr