Η Βουλγαρία τιμά τις ένοπλες δυνάμεις της

0
51

ΑΠΕ

Η 6η Μαΐου γιορτάστηκε σε όλη τη Βουλγαρία με διάφορες εκδηλώσεις ως η Ημέρα της Ανδρείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρωί, οι στρατιωτικές σημαίες ευλογήθηκαν και ραντίστηκαν με αγιασμό από τον Επίσκοπο Πολύκαρπο του Μπελογκραντσίκ σε μια ιεροτελεστία της Ανατολικής Ορθοδοξίας μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο κέντρο της Σόφιας.

Σε μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου, που αναγνώστηκε στην εκδήλωση, έγινε αναφορά στον “αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία”, καθώς “ένας ορθόδοξος λαός πολεμά εναντίον ενός άλλου ορθόδοξου λαού σε μια αδικαιολόγητη και αχρείαστη αιματοχυσία, σπέρνοντας τους σπόρους της αέναης εχθρότητας και του διχασμού μεταξύ αδελφών στην πίστη και το γένος”. “Υπενθυμίζουμε το θεμέλιο της χριστιανικής μας πίστης που μας προστάζει να είμαστε ειρηνοποιοί, αλλά και να μην υποχωρούμε στο κακό”, τόνισε ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, επιθεώρησε την τιμητική φρουρά.

Ο Ράντεφ, ο υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζάκοφ και ο Αρχηγός Άμυνας Ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.

Την ανάκρουση του εθνικού ύμνου ακολούθησαν 20 κανονιοβολισμοί.

Στο τέλος της τελετής, μέλη της Εθνικής Φρουράς, φορώντας τις στολές του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλασαν μπροστά από τους παρευρισκόμενους αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιοτόβα, η δήμαρχος της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα, βουλευτές, ανώτεροι στρατιωτικοί, ξένοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί ακόλουθοι.

Χαιρετιστήρια ομιλία

Σε χαιρετιστήρια ομιλία με την ευκαιρία της 6ης Μαΐου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γραμματεία Τύπου της προεδρίας, ο Ρούμεν Ράντεφ επεσήμανε ότι “οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι η αποτελεσματική άμυνα είναι αδιανόητη χωρίς υψηλή τεχνολογία και ότι ο εκσυγχρονισμός των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων είναι ολοένα και πιο επιτακτικός και χωρίς εναλλακτική”. Ο αρχηγός του κράτους αναγνώρισε τη συνεπή, υπεύθυνη, επαγγελματική και ανιδιοτελή εκτέλεση των καθηκόντων τους από τους υπηρετούντες παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Στη χαιρετιστήρια ομιλία του, που ανήρτησε στο Facebook, ο πρωθυπουργός Πέτκοφ διαβεβαίωσε ότι “η βουλγαρική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη σύγχρονων και μάχιμων ενόπλων δυνάμεων, άξιου συμμάχου των χωρών της Ευρω-Ατλαντικής Κοινότητας.

Με την ευκαιρία της γιορτής, ο ναύαρχος Εφθίμοφ ευχαρίστησε όλο το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό για τον επαγγελματισμό τους, την επιμέλεια και υψηλό ηθικό τους.

Επίδειξη δυνατοτήτων αντί στρατιωτικής παρέλασης

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά κατά την οποία οι εορτασμοί της 6ης Μαΐου δεν περιλαμβάνουν στρατιωτική παρέλαση — αυτή τη φορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση σήμερα το πρωί, ο Ζάκοφ διευκρίνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις απασχολούνται επί του παρόντος με την εκτέλεση πολλών καθηκόντων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς το υπουργείο Εσωτερικών για το προσφυγικό ρεύμα από την Ουκρανία.

Αντί της στρατιωτικής παρέλασης, οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν επιδείξεις στις περιοχές της 3ης αεροπορικής βάσης στο Γκραφ Ιγκνάτιεβο κοντά στο Πλόβντιβ, στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία, στο Sea Terminal στη Βάρνα, στη Μαύρη Θάλασσα, στο Εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο στην περιοχή Τσρούντσα κοντά στο Παζαρτζίκ, επίσης στη νοτιοκεντρική χώρα, και στην Εκπαιδευτική Περιοχή Νόβο Σέλο κοντά στο Σλίβεν, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.

Στη Βάρνα, την τελετή έπαρσης της σημαίας στη φρεγάτα Smeli, το ναρκαλιευτικό Struma και το εκπαιδευτικό πλοίο Kapitan I Rang Dimitar Dobrev ακολούθησαν επιδείξεις από το Τμήμα Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων, την Αεροπορική Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στην περιοχή Τσάικα και τον Στόλο των Πολεμικών Πλοίων και Πλοίων Υποστήριξης.

Πηγή: thepresident.gr