Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση: Με χάρτη προαναγγέλλει έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο

0
46

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία αμφισβητώντας ευθέως τη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις καθώς ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές, έδωσε στη δημοσιότητα χθες τα μεσάνυχτα μέσω Twitter νέο χάρτη δείχνοντας πού βρίσκεται το Oruç Reis. Το πλοίο βρίσκεται 300 χλμ. νότια της Αττάλειας κι εντός των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στον χάρτη απεικονίζεται η δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο σύμφωνα με την Άγκυρα πλέει εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσω του χάρτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ προαναγγέλλει έρευνες του Oruç Reis στην περιοχή, που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα από την Κάρπαθο.

Το Tweet του Τούρκου διπλωμάτη αμφισβητεί επίσης την επήρεια της ΑΟΖ του Καστελλορίζου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

Το Oruç Reis δεν έχει προχωρήσει, ωστόσο, σε έρευνες, αν και έχει ποντίσει καλώδια, καθώς η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή, καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών, λόγω του θορύβου, που προκαλείται.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος.

Πηγή: thepresident.gr