Η τέχνη της φωτογραφίας μέσα από τον φακό του Δημήτρη Κλεάνθους

0
6

Η φωτογραφία είναι ένα παράθυρο και ταυτόχρονα και ένας καθρέπτης» έχει πει ο αμερικανός φωτογράφος Bruce Davidson.

Προεκτείνοντας αυτή τη σκέψη και παρακολουθώντας την δουλειά του Δημήτρη Κλεάνθους βλέπεις μέσα από τις φωτογραφίες του, την δημιουργική και ταυτόχρονα εκρηκτική σύνθεση των χρωμάτων, τα πρόσωπα δοσμένα με τη δική του ξεχωριστή μάτια, τη στιγμή, τα αντικείμενα που αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική. Όμως οι φωτογραφίες του είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας μπορεί να δει την ξεχωριστή αισθητική του, το πάθος και την αγάπη για το σύγχρονο, την δημιουργική εμμονή στην γεωμετρία , την ξεχωριστή ηχηρή παρουσιά που μπορεί να αποκτήσει ένα αντικείμενο της καθημερινότητας μέσα από την φωτογραφική του ματιά.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη , με σπουδές στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ art & design στη φωτογραφία και στην ιστορία της τέχνης και με μαθήματα Ιστορίας της Μοντέρνας Τέχνης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης είναι ένας ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς φωτογράφων στη χώρα μας που θεωρούν την φωτογραφία καλλιτεχνική έκφραση υψηλού επιπέδου και πνευματική δημιουργία.

“ Από μικρός με θυμάμαι να φωτογραφίζω. Μου άρεσε να στήνω τα πάντα από την αρχή. Να ξεκινάω από το μηδέν κάθε φορά. Να κάνω μια ολόκληρη διαδικασία σκηνοθεσίας για να βγάλω το τελικό κλικ. Όλο αυτό μου έδινε μια απίστευτη αίσθηση δημιουργίας . Αισθάνομαι ότι αυτή η αγάπη για την φωτογραφία υπήρχε από πάντα μέσα μου ”.

Η αγάπη του για την φωτογραφία έφερε και την ζωηρή επιθυμία του για εξέλιξη. Όσα περισσότερα μάθαινε τόσο περισσότερο ήθελε και να ασχοληθεί επαγγελματικά. Τελικά το όνειρο έγινε πράξη και η πορεία του από τότε είναι μόνο ανοδική. Αν και πολύ νέος στο χώρο εχει συνεργαστεί με πολλές σημαντικες εταιρείες όπως η DeLonghi, η Dewars, η Yves Saint Laurent , η Curaprox, και πολλές άλλες. Ακόμα έχει φωτογραφίσει ξενοδοχεία, κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Δημητρης Κλεάνθους συνεργάζεται με περιοδικά μόδας και έχει φωτογραφίσει δουλείες σχεδιαστών όπως DEUX HOMMES, Sotiris Georgiou, Celebrity Skin, Apostolos Mitropoulos.

Σην φωτογραφική του πορεία η φωτογραφία μόδας τον ενθουσίασε από πολύ νωρίς.

“Πάντα μου άρεσε μόδα. Γι΄αυτό και ασχολούμαι με τη φωτογραφία μόδας και γενικά με τη σκηνοθετημένη φωτογραφία που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Η μόδα συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης μαζί. Έχει λάμψη φαινομενικά αλλά και δεύτερες αναγνώσεις. Είναι ένας άξονας που μέσω αυτού μπορούν να ειπωθούν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, μηνύματα που αφορούν πολύ κόσμο. Αυτή τη στιγμή η νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο Κορωνοιος σε παγκόσμιο επίπεδο επέβαλλε και τον επαναπροσδιορισμό της μόδας.Ισως ήταν αναγκαίο να συμβεί και είναι πολυ δημιουργικό να ζεις αυτή την αλλαγή μέσα από τη δουλειά σου.”

Κοιτάζοντας προσεκτικά τις φωτογραφίες του Δημήτρη Κλεάνθους δεν μπορείς παρά να κατανοήσεις ότι η ματιά του είναι επηρεασμένη από την τέχνη και τη ζωγραφική που τόσο αγαπά.

“ Η ζωγραφική με έκανε να αγαπήσω τις φόρμες και τους κανόνες που ακολουθώ και στη φωτογραφία. Andy Warhol, Mark Rothko, Yves Klein και πολλοί πολλοί άλλοι μου δίνουν έμπνευση και με καθορίζουν καθημερινά”

Η φωτογραφία είναι μια λιτή και συνάμα μια ποιητική απόδοση της πραγματικότητας και αυτή η απόδοση προϋποθέτει ξεχωριστή μάτια και ιδιαίτερη έμπνευση.

“Αντλώ την έμπνευση μου από παντού. Φόρμες, χρώματα, σχήματα, εικόνες μπορούν να με κάνουν να φανταστώ μια φωτογραφία επακριβώς. Συνήθως έχω πολλά συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μου όταν δημιουργώ μια εικόνα. Στην πράξη βέβαια μπορεί κάτι να αλλάξει ή να προσαρμοστεί. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον για μένα. Και η πρόκληση πολλές φορές. Να μπορείς να φέρεις τα πράγματα στα μέτρα σου και να δημιουργήσεις κάτι που θα αρέσει πρώτα σε σένα. Από κει και πέρα ο καθένας θα εισπράξει κάτι διαφορετικό. Άλλωστε αυτό είναι το μαγικό και της ζωγραφικής και της φωτογραφίας”

Ο Δημήτρης Κλεάνθους πιστεύει πολύ στην δύναμη της φωτογραφίας την θεωρεί σαρωτική. Άλλωστε η αποτύπωση της στιγμής, του συγκεκριμένου χρόνου και χώρου που περνάει σε ένα είδος αιωνιότητας, η ακατάπαυστη καταδίωξη του φωτός και το κρυφτό με τις σκιές μετατρέπουν ακόμα και το συνηθισμένο σε μαγικό!

“Υπάρχουν μορφές φωτογραφίας που έχουν δημιουργήσει κλιμακώσεις, έχουν επηρεάσει την πολιτική, έχουν καταδείξει πολέμους και γενικά έχουν δημιουργήσει συναισθήματα που καθόρισαν την κοινή γνώμη.

Αλλες μορφές έχουν αλλάξει Πολλές φωτογραφίες έχουν σταθεί ορόσημα, απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα και τα έχουν διαμορφώσει”.

Η φωτογράφιση με drone του έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσει ένα άλλο κομμάτι του καλλιτεχνικού του χαρακτήρα, την αγάπη του για την γεωμετρία και την ισορροπία.

“Η φωτογράφηση της κάτοψης με απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τη φωτογραφία. Φωτογραφίζοντας αντικείμενα από πάνω κατάφερνα να αποτυπώσω τις φόρμες τους πολύ καλύτερα. Γρήγορα η κλίμακα μεγάλωσε και κατάλαβα ότι ακόμα και ένα τοπίο μπορεί να αποδομηθεί ως σύνθεση κοιτώντας το από πάνω. Αυτό κατάλαβα ότι ήθελα να κάνω από το πρώτο μου drone. Να αναδείξω τη γεωμετρία που υπάρχει στα πάντα γύρω μας και την ισορροπία που μπορεί αυτή να έχει.”

Παρατηρώντας κάποιος τις φωτογραφίες του στο επαγγελματικό του προφίλ στο instagram ιδιως στο κομμάτι των αντικείμενων βλέπει απλά σχήματα και λύτες φόρμες που όμως αποκαλύπτουν βαθύτερα νοήματα και ανησυχίες. Τα χρώματα του είναι έντονα και ζωηρά, το φως κυριαρχεί και στις συνθέσεις των χρωμάτων η ματιά δεν μπορεί παρά να σταματήσει στο μπλε και το ροζ που υπάρχουν σε όλες τους τις αποχρώσεις. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ο αγαπημένος του συνδυασμός χρωμάτων αν και ο ίδιος πιστεύει πως όλα τα χρώματα μπορούν να έχουν ενδιαφέρον αρκεί να συνδυαστούν και να παρουσιαστούν σωστά.

Στην κάθε φωτογραφία, στο κάθε κλικ που κάνει ο φωτογράφος μεταφέρει στην εικόνα ένα κομμάτι του εαυτού του. Για πολλούς καλλιτέχνες της φωτογραφίας η καταξίωση φτάνει όταν σε κάθε φωτογραφία μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δημιουργού της. Για το Δημήτρη Κλεάνθους αυτή η κατάληξη πέρνα μέσα την αυθεντικότητα.

“Αν υπάρχει αυθεντικότητα και συνέπεια στη δουλειά σου , είναι θέμα χρόνου να φανεί η ταυτότητα αυτού που κάνεις ακόμα και από μία φωτογραφία.”

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη δουλειά του Δημήτρη Κλεάνθους στους παρακάτω συνδέσμους.

https://dimitrioskleanthous.com/

https://www.instagram.com/dimitrioskleanthous/

Πηγή: thepresident.gr