Η πρώην πρέσβειρα του Τραμπ στη Νότια Αφρική έλαβε 1 εκ. δολάρια για εξοχική κατοικία

0
132
ΑΠΕ

Η πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Αφρική, στενή φίλη του Ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ, απαίτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να της χορηγήσει ένα εκατομμύριο δολάρια ώστε να αποκτήσει μια δεύτερη, πολυτελή κατοικία στη χώρα αυτή, όμως δεν έμεινε ούτε για μία ημέρα σε αυτό το σπίτι.

Προτού να αναλάβει εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον στη Νότια Αφρική η Λάνα Μαρκς έφτιαχνε χειροποίητες τσάντες και ήταν μέλος του κλαμπ του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό International Diplomatic Academy, που ασχολείται με την εκπαίδευση των διπλωματών, η Μαρκς ήθελε να αποκτήσει μια δεύτερη επίσημη κατοικία στο Κέιπ Τάουν, την παραθαλάσσια πόλη που προτιμά η ελίτ της Νότιας Αφρικής, αντί για την Πρετόρια, τη διοικητική πρωτεύουσα που απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα. Για τον λόγο αυτό άσκησε πιέσεις ώστε η πρόξενος των ΗΠΑ στο Κέιπ Τάουν να αφήσει, μαζί με την οικογένειά της, το σπίτι που της είχε δοθεί για να γίνει η εξοχική κατοικία της. Οι ανακαινίσεις κόστισαν γύρω στο 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται, χωρίς να τους κατονομάζει, ο ιστότοπος.

«Πρόκειται πραγματικά για κακή διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων», σχολίασε μία από τις πηγές αυτές.

Η Λάνα Μαρκς, που δεν είχε καμία διπλωματική εμπειρία μέχρι να διοριστεί πρέσβειρα, έμεινε στη θέση αυτή για περίπου έναν χρόνο και δεν κατοίκησε ούτε για μία ημέρα στο σπίτι του Κέιπ Τάουν. Στα τέλη του 2020 προσβλήθηκε από την Covid-19 και, γεγονός ασυνήθιστο, της επιτράπηκε να μείνει στην επίσημη πρεσβευτική κατοικία στην Πρετόρια μέχρι να αναρρώσει, μολονότι δεν είναι πλέον πρέσβειρα, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα αυτό.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συχνά διορίζουν πρεσβευτές οι οποίοι δεν προέρχονται από το διπλωματικό σώμα, συνήθως για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε υποστηρικτές και σε χορηγούς τους.

Πηγή: thepresident.gr