Η πρόεδρος του Κοσόβου καλεί τη Σερβία να σταματήσει να αποσταθεροποιεί το Κόσοβο

0
29

Η Σερβία είναι ανάγκη να σταματήσει τις δραστηριότητές της, που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του Κοσόβου, για να τερματισθεί η βία στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επανέλαβε πως η βία στο Κόσοβο πρέπει να καταδικασθεί και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να μιλάει με τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Η πρόκληση έρχεται από τη Σερβία, μια χώρα που εξακολουθεί να χρειάζεται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της», υποστήριξε η Οσμάνι μιλώντας στο Ρόιτερς στο περιθώριο της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής που διεξάγεται στη Μολδαβία.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου στο Κόσοβο και ότι θα κατανοήσουμε πως η απειλή έρχεται από την άρνηση της Σερβίας να παραδεχθεί την ύπαρξη του Κοσόβου ως κυρίαρχου κράτους».

Η Οσμάνι ισχυρίστηκε πως η Σερβία υποστηρίζει δραστήρια «παράνομες δομές» στο Κόσοβο για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα εκ των ένδον.

«Ο πρόεδρος Βούτσιτς είναι ανάγκη να σταματήσει να υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες, αν θέλει αληθινά την ειρήνη», δήλωσε η ίδια. «Δεν το έχει δείξει ακόμη αυτό».

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Μολδαβία, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε εξάλλου πως χθες, Τετάρτη, στη Σλοβακία κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι να διαδραματίσει το ρόλο του για να διευθετηθεί η κρίση και πρόσθεσε πως ελπίζει να μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μολδαβία.

Πηγή: thepresident.gr