Η ΕΕ μελετά κυρώσεις που θα πλήξουν οικονομικά το καθεστώς του Λουκασένκο

0
29
ΑΠΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν σήμερα να συζητούν ποια τμήματα της οικονομίας της Λευκορωσίας θα στοχοποιήσουν με κυρώσεις, ύστερα από την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ και τη σύλληψη αντιφρονούντος δημοσιογράφου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η πειρατεία του αεροσκάφους και η σύλληψη των δύο επιβατών είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή των κυρώσεων σε τομείς και στην οικονομία», δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους πριν από ανεπίσημη συνεδρίαση στη Λισαβόνα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας νέος γύρος κυρώσεων σε πρόσωπα από τη Λευκορωσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία είπε ότι οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας θα πρέπει να στοχεύσουν εκείνους τους τομείς που ωφελούν περισσότερο την ηγεσία της χώρας, αν και οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν.

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον τομέα της παραγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στη Λισαβόνα.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας θα στοχοποιούν εταιρίες κοντά στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.

Θα επιβληθούν κυρώσεις σε «εταιρίες που είναι κοντά στο λευκορωσικό καθεστώς», δήλωσε η Έυα-Μαρία Λίμετς σε δημοσιογράφους, προσερχόμενη σε άτυπη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν δήλωσε ότι η Λευκορωσία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ποτασίου στον κόσμο και οι όποιες πιθανές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα θα έχουν αντίκτυπο στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Θα πλήξει πολύ τον Λουκασένκο εάν στοχοποιήσουμε τις εξαγωγές ποτασίου», δήλωσε ο Ασελμπορν σε δημοσιογράφους.

Οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία θα πλήξουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της χώρας, υποστηρίζει η Γερμανία.

«Είναι σαφές ότι δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με μικρά βήματα κυρώσεων, αλλά ότι θέλουμε να στοχεύσουμε σημαντικά με κυρώσεις την οικονομική δομή και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Πηγή: thepresident.gr