Η Μπέρμποκ προειδοποιεί την Κίνα κατά μιας χρήσης βίας στην Ταϊβάν

0
45

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να ζητήσει “από την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο” στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι “καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα”.

“Οφείλω να πω ανοιχτά ότι διερρωτώμαι γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο”, σημείωσε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, προειδοποίησε επίσης σήμερα κατά του “καταστροφικού σεναρίου” που θα συνιστούσε για “ολόκληρο τον κόσμο” μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.

“Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο”, σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν.

“Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά”, πρόσθεσε η Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.

“Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους”, τόνισε.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης “τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα”.

“Εξήγησα στον ομόλογό μου κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε ότι ανησυχούμε βλέποντας ότι το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα συνεχίζει να μειώνεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται”, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση της κοινότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Πηγή: thepresident.gr