H εκτόξευση του ΚΙΝΑΛ αλλάζει τους σχεδιασμούς σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

0
97

ΑΠΕ

Αυτόνομο ΠΑΣΟΚ, απέναντι από την κυβερνητική πολιτική και τη στείρα αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πρώτο δείγμα γραφής της στρατηγικής του Νίκου Ανδρουλάκη, που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε κεντρικός παίχτης στο πολιτικό σκηνικό, διεκδικώντας ακόμη και τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Του Κώστα Πασίση

«Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής καταδικάζοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά σε μικροπολιτικά παιχνίδια του κυρίου Τσίπρα δεν πρόκειται να εμπλακούμε», ανέφερε στη δήλωση του ο κ. Ανδρουλάκης ενόψει της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή.

Μια δήλωση, που εκνεύρισε την Κουμουνδούρου η οποία προσπάθησε να τον προσδέσει στο «άρμα» της ανεπιτυχώς.
Η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλου: «Δεν γίνεται να λέει ναι στην πρόταση μομφής και όχι σε πρόωρες εκλογές», είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας της ηγεσίας.

Οι δημοσκοπήσεις, που είναι χρήσιμο εργαλείο για όλους αν διαβάζονται σωστά, δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ «εισπράττει» ψηφοφόρους και από τα δυο κόμματα, με μεγαλύτερο ποσοστό όμως, περίπου 9% από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα παίζοντας το χαρτί του λαϊκισμού μάζεψε κόσμο από το ΠΑΣΟΚ και με διάφορα τερτίπια σκαρφάλωσε στην Εξουσία.
Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να «επαναπατρίσει» όλους αυτούς που έφυγαν και πήγαν προς Κουμουνδούρου μεριά και μέχρι στιγμής δείχνει να πετυχαίνει το στόχο του.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Abacus, που έκανε έξαλλο τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 17,5% και το ΚΙΝΑΛ 17%. Με αυτή την μεγάλη ανατροπή το ΠΑΣΟΚ απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Τσίπρα στην κεντροαριστερά.

Η εν λόγω δημοσκόπηση όμως έχει άλλο ένα εύρημα που τρομάζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του πάει προς ΚΙΝΑΛ.
Ένα στοιχείο που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών της Χαρ. Τρικούπη.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε δυο κινήσεις. Πρώτον ανακοίνωσε την εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος και δεύτερον κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για να βάλει …δύσκολα στο ΚΙΝΑΛ.
Και στις δυο περιπτώσεις οι πρωτοβουλίες του συνέπεσαν με την δημοσκοπική εκτόξευση του ΠΑΣΟΚ. Τυχαίο; Μάλλον όχι…

Συμπερασματικά το «μοντέλο» αντιπολίτευσης Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση αναδεικνύει την πολιτική γύμνια της Κουμουνδούρου σε επίπεδο σοβαρών επιχειρημάτων και γίνεται ελκυστικό προς τους πρώην ψηφοφόρους τους και όχι μόνο…

Η «ποιότητα» της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής του ΚΙΝΑΛ φάνηκε ανάγλυφα στην πρόσφατη κακοκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να ζητήσει παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά προτίμησε να αναδείξει την κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσει μπροστά με προγραμματικό λόγο και ρεαλιστικές προτάσεις με στόχο να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε δεύτερο χρόνο «Η φιλοδοξία-όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης- είναι η χώρα να αποκτήσει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα απαντά μακροπρόθεσμα στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες».

Η εντυπωσιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ απασχολεί και την κυβέρνηση η οποία αναπροσαρμόζει την τακτική της και αυτό φαίνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.
«Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίστηκε με τον κ. Τσίπρα. Θα στηρίξει την πρόταση μομφής. Η αντίφαση που διαφαίνεται είναι στο ότι στηρίζει την πρόταση μομφής, γιατί, προφανώς, έχει επιλέξει να στρίψει προς τα αριστερά»…» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ έκλεισε με το εξης σχόλιο: «…προφανώς, δεν έχει την τοξικότητα και την υβριστική προσέγγιση της Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ- έχει, όμως, μια εξαιρετικά επιδερμική προσέγγιση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα». Μια δήλωση με πολλαπλές αναγνώσεις…

Πηγή: thepresident.gr