Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εκλογές

0
32

ΑΠΕ

Στη «σκιά» της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο αίτημα για παραίτηση του Πρωθυπουργού και πρόωρες εκλογές, προκαλώντας απορίες για τις βαθύτερες αιτίες που τον ώθησαν να αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με δεδομένη τη δημοσκοπικη «εικόνα» του κόμματος του.

Του Κώστα Πασίση

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη του στο Star προσπάθησε να εξηγήσει το λόγο που προέβη σε αυτή την πολιτική κίνηση, τονίζοντας: «Φθάσαμε στο σημείο να ζητάμε εκλογές γιατί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εάν πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν υπάρχει μελέτη ή έρευνα για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ ενώ την είχε στα χέρια του από τον στενό συνεργάτη είτε θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη είτε να παραιτηθεί».
Αυτή είναι επίσημη εκδοχή του αιτήματος για εκλογές και εκείνο που προκύπτει από την ανάγνωση του μηνύματος που στέλνει η Κουμουνδούρου είναι ότι οι πρόωρες εκλογές γίνονται «σημαία» στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα χρονιά.
Εκτιμάται ότι όλα τα στελέχη του κόμματος απ εδώ και στο εξής θα «ενσωματώσουν» τις πρόωρες εκλογές στην πολιτική επιχειρηματολογία τους.

Από την άλλη πλευρά η εκδοχή της κυβέρνησης, όπως την παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτακης κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον κ. Τσίπρα αναφορικά με το …αίτημα του, τόνισε με ένα ελαφρά σκωπτικό ύφος ότι αυτό έγινε επειδή «Φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα».
Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ως απάντηση στην επαναλαμβανόμενη εκλογολογία, μίλησε για άγχος για τη διατήρηση της δεύτερης θέσης.

Η κυβερνητική άποψη εδράζεται στην εικόνα των δημοσκοπήσεων που στο σύνολο τους, εμφανίζουν τη ΝΔ να έχει την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό προηγούμενη με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ που με τη σειρά του «φυλλοροεί» προς το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος δείχνει να «σηκώνει» εντυπωσιακά τα ποσοστά του κόμματος του.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βέβαια μένει να αποδειχθεί ότι δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, για να εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για το τι κομίζει στο πολιτικό σκηνικό.
Υπο το πρίσμα αυτό, δηλαδή της αντιστοίχισης της δημοσκοπικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ κα του αιτήματος των πρόωρων εκλογών, υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή που προσπαθεί να ερμηνεύσει την κίνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με αυτή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα του, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η πολυφωνία που προκαλεί περισσότερο κομφούζιο, παρά στηρίζει την επίσημη κομματική γραμμή.
Επι παραδείγματι ο Νίκος Φίλης πήρε αποστάσεις από την τακτική της «τυφλής» αντιπολίτευσης που έχει εξαπολύσει η Κουμουνδούρου. Ο Ανδρέας Ξανθός έδειξε ότι δε συμφωνεί με το αφήγημα Τσίπρα για τις VIP ΜΕΘ. Ενώ, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε δημόσια ότι ο Τσίπρας απέκτησε ανταγωνιστή με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εκτός της «επιχείρησης» συσπείρωσης, η ερμηνεία που δίδεται και διακινείται στο πολιτικό παρασκήνιο είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εδω και καιρό έψαχνε για μια εντυπωσιακή κίνηση για να ξεφύγει της κριτικής ότι δεν παράγει πολιτική και απλά ακολουθεί κατά πόδα την Κυβέρνηση.

Κοινός παρονομαστής όλων ερμηνειών είναι ότι η εν λόγω πρωτοβουλία Τσίπρα αναπτύχθηκε λίγο μετα την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και αυτό ενδεχομένως να έχει τη σημασία του…

Πηγή: thepresident.gr