Για την επόμενη μέρα της ανάπλασης της ΔΕΘ συζήτησαν Θ.Καράογλου-Τ.Τζήκας

0
51
ΑΠΕ

«Η Θεσσαλονίκη ορθώνει και πάλι το ανάστημά της, κερδίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών της, οι οποίοι για πολλά χρόνια την έβλεπαν καθηλωμένη», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Τάσο Τζήκα αναφορικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η επόμενη ημέρα, μετά και την επιλογή των 15 διαγωνιζομένων που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με τον κ. Τζήκα να τονίζει πως «η ανάπλαση της ΔΕΘ θα είναι καταλύτης ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Καράογλου συνεχάρη τον κ. Τζήκα «για τα σημαντικά βήματα που γίνονται εν μέσω πανδημίας» αφού το έργο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ενημέρωσε τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης για τα κριτήρια επιλογής των αρχιτεκτονικών γραφείων που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Επίσης, του παρουσίασε το πλάνο που επεξεργάζεται η Διοίκηση της Έκθεσης ώστε η επέτειος των 100 χρόνων από τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ να συμπέσει με τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων, ενώ έκανε ειδική μνεία στους 56 Έλληνες μηχανικούς που συμμετέχουν ενεργά στις ομάδες έργου των διαγωνιζομένων.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της ανάπλασης, στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση επισημαίνεται ότι τα αρχιτεκτονικά γραφεία που προκρίθηκαν θα λάβουν την 1η Φεβρουαρίου 2021 αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές και σχέδια, προκειμένου να ξεκινήσει η κύρια φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Οι σχεδιαστικές προτάσεις θα κατατεθούν τον Ιούνιο του 2021 και η διεθνής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τον νικητή του διαγωνισμού, η έμπνευση του οποίου θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου το οποίο θα αναμορφώσει την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

«Στη δεύτερη φάση ανάπλασης της ΔΕΘ συμμετέχει η αφρόκρεμα των αρχιτεκτονικών γραφείων της υφηλίου. Η νέα ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 2026 θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που έχουμε θέσει η πόλη να καταξιωθεί ως κορυφαίο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, συνεδριακό και ερευνητικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου επισημαίνοντας πως με πρωτοβουλίες όπως αυτή αλλά και άλλες που ήδη «τρέχουν» -το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «Thess Intec» και το Fly Over, «η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε επίκεντρο της Βαλκανικής«.

«Η ανάπλαση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, «είναι θέμα κομβικής σημασίας, που θα επηρεάσει όχι μόνο τη λειτουργία της Έκθεσης, αλλά και της ίδιας της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες, αναδεικνύοντας το σύνολο των αναπτυξιακών και παραγωγικών της δυνάμεων».

Πηγή: thepresident.gr