Γερμανία: Το SPD θέλει να δημιουργήσει γρήγορα έναν «συνασπισμό των νικητών»

0
62

ΑΠΕ/ EPA/FOCKE STRANGMANN

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θέλει στις επερχόμενες διερευνητικές συνομιλίες με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να εργαστεί για τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης των νικητών.

Ενόψει της έναρξης των συνομιλιών με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και τους Πράσινους αυτήν την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες θα προσέλθουν στις διερευνητικές με σταθερή βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο σταθερός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε γρήγορα έναν συνασπισμό των νικητών», τόνισε.

Το γεγονός ότι το FDP θέλει να μιλήσει πρώτα με τους συντηρητικούς (CDU/CSU) το Σάββατο δεν τον εκνευρίζει. «Αποφασιστικής σημασίας είναι ποιος τελικά θα υπογράψει τη συμφωνία συνασπισμού», όπως είπε.

Το γεγονός ότι το FDP και οι Πράσινοι προέτρεξαν να συναντηθούν και δημοσίευσαν μάλιστα και μια φωτογραφία τους στο Instagram δεν τον ενοχλεί: «Πρώτα απ ‘όλα, είναι ωραίο που είχαν όλοι χτες ένα ωραίο βράδυ, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κυβερνήσουν καλά μαζί», πρόσθεσε ο Κλίνγκμπάϊλ.

Κατά τον Κλίνγκμπαϊλ «Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτον να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα όσον αφορά στην προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να είναι -δεύτερον- μια κυβέρνηση η οποία χαράσει ένα διαφορετικό είδος πολιτικής, να είναι δηλαδή μια κυβέρνηση την οποία δεν θα απασχολεί ποιοι είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένου, αλλά στην οποία να υπάρχει σταθερή συνεργασία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού».

Ως αποτρεπτικό παράδειγμα, ανέφερε τη συγκυβέρνηση συντηρητικών και Φιλελευθέρων από το 2009 έως το 2013 η οποία αντιμάχονταν σε τακτά διαστήματα στον κοινό συνασπισμό τους. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τη νέα γενιά για την πολιτική και να αντιμετωπίσει τα ζητήματά τους», κατέληξε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Οι Πράσινοι θα συζητήσουν την Κυριακή με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για τη νέα κυβέρνηση

«Οι Πράσινοι θα συζητήσουν και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) την Κυριακή, μετά τη δεύτερη συνάντηση με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) την Παρασκευή, για τον σχηματισμό μιας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ σήμερα στο Βερολίνο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες κάλεσαν επίσης τους Πράσινους για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα. Το FDP είχε προηγουμένως ανακοινώσει συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για το Σάββατο και με τους Σοσιαλδημοκράτες την Κυριακή.

Οι δύο μικρότεροι πιθανοί εταίροι του συνασπισμού ξεκίνησαν τον γύρο των συνομιλιών τους με τη συμμετοχή των συμπροέδρων των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, Ρόμπερτ Χάμπεκ, του προέδρου και του Γ.Γ. του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και Φόλκερ Βίσινγκ χτες το βράδυ.

«Από τα αποτελέσματα των εκλογών προκύπτει μια σαφής εντολή να αναλάβουμε την ευθύνη για τη διαμόρφωση της χώρας και να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας και τις ικανότητές μας για να οργανώσουμε το απαραίτητο νέο ξεκίνημα για αυτήν τη χώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχισθεί η ίδια πολιτική. Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να είναι μια κυβέρνηση για το κλίμα. Οι διερευνητικές πρέπει να διεξαχθούν γρήγορα και με συνέπεια. Το 2017 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», αναφέρει το προσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στο λεγόμενο μικρό συνέδριο των Πρασίνων, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με την πρόταση του προσχεδίου, το συνέδριο του κόμματος ή ένα μικρό συνέδριο θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συνασπισμού έπειτα από επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες.

Πηγή: thepresident.gr