Γ.Οικονόμου: Είμαστε απέναντι σε οτιδήποτε στρέφεται εναντίον θεμελιωδών αξιών του Διεθνούς Δικαίου

0
253

Eurokinissi

«Δεν διαφαίνεται αυτή την ώρα κάποιος κίνδυνος» σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της χώρας μας με φυσικό αέριο, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, τόνισε ότι «οφείλουμε να είμαστε απολύτως απέναντι σε οτιδήποτε στρέφεται εναντίον θεμελιωδών αξιών του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας».

Επεσήμανε ότι «εξετάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ανάμεσα στα υπόλοιπα και η ασφάλεια του εφοδιασμού της αγοράς. Αυτή την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας σε ό,τι αφορά στον εφοδιασμό της χώρας μας με φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι εισάγουμε μια πολύ σημαντική ποσότητα από τη Ρωσία. Βεβαίως, η ποσότητα που εισάγουμε δεν είναι μέσα από τον αγωγό που περνά από τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Είναι από τον νότιο αγωγό με τον οποίο εφοδιαζόμαστε φυσικό αέριο εμείς και άλλες χώρες».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για τα πιο αρνητικά σενάρια. Τέτοιου είδους σενάρια και δυνατότητες αντιμετώπισης της κατάστασης, συζητήσαμε σήμερα στο ΚΥΣΕΑ. Η χώρα μας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, είτε αυτά αφορούν στην αύξηση του εφοδιασμού με LNG, είτε αφορούν στη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος, έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα, είτε στη σωστότερη διαχείριση για να αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως προβλήματα.

Πρωτ’ απ’ όλα οφείλουμε να είμαστε απολύτως απέναντι σε οτιδήποτε στρέφεται εναντίον θεμελιωδών αξιών του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας. Και αυτό που έγινε στην Ουκρανία, συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβάται. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πολύ ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Όσα συμβαίνουν επιβεβαιώνουν την στρατηγική μας να επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και στις διεθνείς μας συμμαχίες. Η άμυνα της χώρας είναι και προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Και καλό είναι να το καταλάβουν όλοι. Ίσως τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα, βοηθήσουν κάποιους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους πάνω στα εθνικά μας θέματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Για τις ενεργειακές ανατιμήσεις: «Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι θα μένει μόνος του»

Αναφερόμενος στις ενεργειακές ανατιμήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ήδη αντιμετωπίζουμε μια πολύ δυσάρεστη και δυσμενή πραγματικότητα. Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Όλοι μας ανησυχούμε ότι οι εξελίξεις αυτές με τη Ρωσία, ενδεχομένως επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση. Έχουμε ήδη παρέμβει σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις στο ρεύμα, διαθέτοντας 2 δισ. από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα. Περίπου 350-400 εκατ. για το Φεβρουάριο».

«Σε ό,τι αφορά στο ρεύμα» συνέχισε ο κ. Οικονόμου «θα συνεχίζουμε οριζόντια να στηρίζουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται πολύ περισσότερο εξαιτίας των ανατιμήσεων και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη – όπως είπε ο πρωθυπουργός – μέσα στα πλαίσια της αντοχής του Προϋπολογισμού, μέσα στα δημοσιονομικά όρια που αντέχει η χώρα, σχεδιάζονται, μετριούνται, ζυγίζονται στοχευμένες μετρημένες παρεμβάσεις. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο, και σε ό,τι αφορά στο μέγεθος, και σε ό,τι αφορά στην περίμετρο, θα το κάνουμε, ώστε να ξέρει ο καθένας τι περιμένει. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι θα μένει μόνος του. Στηρίζουμε σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, στηρίζουμε σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Και στους συμπολίτες μας εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει να σταθούμε στο πλευρό τους».

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις είναι σε συνάρτηση των δημοσιονομικών μας αντοχών και της κατάστασης, έτσι όπως διαμορφώνεται. Ήδη, επιδεινώνεται και γίνεται πιο δυσμενής. Βλέπουμε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση, αν ανέβουν πολύ οι τιμές του φυσικού αερίου, το επόμενο διάστημα, και αν αυτό επηρεάσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οφείλει κανείς να παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις και να σχεδιάζει τα μέτρα που αντέχει η οικονομία μας, έτσι ώστε να είναι και αποτελεσματικά και ταυτόχρονα ουσιαστικά στον κόσμο.

Κάθε μέτρο που εξαγγέλλουμε, κάθε στήριξη στην ελληνική κοινωνία, είμαστε βέβαιοι ότι την αντέχει η οικονομία μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας εκείνοι που έχουν μικρότερα εισοδήματα. Γι’ αυτό και η πολιτική στήριξης εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα. Μέσω ενίσχυσης του εισοδήματος, μέσω της συνέχισης των φοροελαφρύνσεων, της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, μέσω της στήριξης στα ενεργειακά, αλλά και στο σχεδιασμό στοχευμένων στηρίξεων εκεί που αντέχουμε και για όσο αντέχουμε», είπε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: thepresident.gr