Η δραματική μείωση αυτή σημαίνει ότι 60.000 λιγότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε μελέτες εντός του ΕΟΧ, οδηγώντας σε 20.000 λιγότερες διαθέσιμες θέσεις για μελέτες που αφορούν μόνο τις χώρες του ΕΟΧ. Οι Ευρωπαίοι χάνουν την ευκαιρία πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, κάτι που συνιστά σοβαρή απώλεια για την υγειονομική περίθαλψη στην περιοχή. Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά χώρα, η μείωση των μελετών είναι παντού, με μόνο τρεις χώρες να διατηρούν σταθερούς ή αυξανόμενους αριθμούς.
Αυτό εισαγάγει προκλήσεις τόσο για την περίθαλψη των ασθενών όσο και για την οικονομία του ΕΟΧ, δεδομένου ότι οι κλινικές μελέτες προσφέρουν ταχύτερη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, συνήθως 5-10 χρόνια νωρίτερα από την επίσημη κυκλοφορία τους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την IQVIA, οι ετήσιες ωφέλειες για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης του ΕΟΧ εκτιμώνται σε 1-1,5 δισ. ευρώ, μέσω χρηματοδοτήσεων και εξοικονομήσεων.
Η μείωση του αριθμού των μελετών αναδεικνύει την φθίνουσα ελκυστικότητα της Ευρώπης για κλινική έρευνα, ενδεχομένως λόγω λιγότερο ευνοϊκών ρυθμιστικών και χρηματοδοτικών παραγόντων. Στην Ευρώπη, οι καθυστερήσεις στη σύσταση και πρόσβαση σε κλινικές μελέτες παρατηρούνται σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά το ΕΟΧ λιγότερο ελκυστικό ως προορισμό για έρευνα. Η κατάσταση αυτή είναι πιο επιδεινωμένη από την ανάγκη διεξαγωγής μελετών σε πολλές χώρες, άμεσο εμπόδιο για την Ευρώπη.
Αξιοσημείωτη είναι η γεωγραφική αλλαγή, καθώς η Κίνα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εμπορικών μελετών της από το 2018, αυξάνοντας το μερίδιο της στις παγκόσμιες εμπορικές κλινικές μελέτες στο 18%. Στον τομέα των ογκολογικών μελετών, υπάρχει μείωση σε όλες τις φάσεις, ενώ οι ΗΠΑ παρατηρούν αντίθετη τάση, με αύξηση το 2021 που διατηρείται. Οι μελέτες ανοσοποίησης και παιδιατρικές μελέτες παρουσιάζουν επίσης μείωση.
Η EFPIA και η Vaccines Europe προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις προς τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες και να ενισχυθεί το οικοσύστημα των κλινικών μελετών. Ορισμένες προτάσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ευέλικτου και εναρμονισμένου οικοσυστήματος κλινικών μελετών, την ενίσχυση υποδομών και τη βελτίωση των διαδικασιών για να μειωθούν τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις.
Η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κλινικές μελέτες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω αργών διαδικασιών και διασπασμένων οικοσυστημάτων. Κατά την άποψή της, η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει ως ενιαία περιοχή για να παραμείνει ανταγωνιστική, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πολιτικές που θα προσελκύσουν παγκόσμιες επενδύσεις στην έρευνα.
Πηγή: newsbomb.gr