Διάλογος και Συνεργασία για τις Σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Κατά την πρόσφατη επιστροφή του από το Βελιγράδι, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη σημασία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης του χρόνιου προβλήματος μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για κλίμα κατανόησης και πολιτικής στήριξης στη διαδικασία αυτή, αναφέροντας τη συνεργασία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, προς μια «περιεκτική διαπραγμάτευση», όλα τα θέματα θα εξεταστούν στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης για το Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ελλάδα προκειμένου να συντονιστούν οι συνομιλίες γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα.

Στο πλαίσιο της συζήτησής του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες με ιστορικούς δεσμούς. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι το κλειδί για μια συνταγή με την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο χώρες». Ο Ερντογάν εξέφρασε την πίστη του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται προς ένα καλύτερο μέλλον και υπογράμμισε την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

«Ζητάμε ανέκαθεν τον καθορισμό των περιοχών δικαιοδοσίας του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν επιβουλεύεται έδαφος άλλων χωρών, αλλά θα προστατεύσει τα δικαιώματά της μέχρι τέλους.

Πηγή: newsbomb.gr