Εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής ο αθλητισμός, δηλώνειο Λ.Αυγενάκης

0
31

Στην εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού ως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέρθηκε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά την κύρωση των τριών αθλητικών Μνημονίων Συνεργασίας με το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βουλγαρία. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε τη σημασία του αθλητισμού ως εργαλείου άσκησης και εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή την Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, που θα διοργανώσει η Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου και τις συζητήσεις, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό, που θα λάβουν χώρα την επομένη ημέρα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε επίσης στην εφαρμογή, με τον πρόσφατο αθλητικό νόμο 4726/2020, της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), σε συνέχεια της κύρωσης τον περασμένο Νοέμβριο (ν.4639/2020) της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες. Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αποτελεί το βασικό εργαλείο εφαρμογής της Σύμβασης Macolin και σκοπός της είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή των διατάξεων που ορίζονται στη Σύμβαση σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.

Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού (πρόεδρος), ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.).

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε, επίσης, την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 15 μήνες και στις διεθνείς συνεργασίες αναφορικά με το ζήτημα της καταπολέμησης του ντόπινγκ, επισημαίνοντας ότι, λόγω της ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρξε κίνδυνος αποβολής της χώρας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ. Παρέθεσε τις ενέργειες που έχουν γίνει και στάθηκε στα πρόσφατα συγχαρητήρια του προέδρου του WADA, Βίτολντ Μπάνκα.

Τα σχέδια νόμων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κύρωση των τριών αθλητικών Μνημονίων Συνεργασίας ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου («Ναι» απ’ όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, που ψήφισε «Παρών» και Ελληνικής Λύσης που καταψήφισε το Μνημόνιο με το Κατάρ).

Πηγή: thepresident.gr