Έρευνα: Οι περισσότερες Αμερικανίδες είναι επιφυλακτικές απέναντι σε ένα εμβόλιο

0
51

Οι Αμερικανίδες, οι οποίες παραδοσιακά λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις που αφορούν την υγεία της οικογένειάς τους, είναι πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες απέναντι στα εμβόλια του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, κάτι που ενδεχομένως να εγείρει εμπόδια στις προσπάθειες εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ από τις 2 ως τις 8 Δεκεμβρίου έδειξε ότι το 35% των γυναικών “δεν ενδιαφέρεται πολύ” ή “καθόλου” να εμβολιαστεί, άνοδος 9 μονάδων σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, όταν ακόμη τα εμβόλια ήταν σε φάση ανάπτυξης.

Το 55% των γυναικών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται “πολύ” ή “κάπως” να εμβολιαστεί, μείωση 6 μονάδων σε σχέση με τον Μάιο. Στο μεταξύ το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ποσοστό που δεν παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Συνολικά το 61% των Αμερικανών δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό, μείωση 4 μονάδων. Στην πρόσφατη έρευνα καταγράφηκε επίσης μεγάλη μείωση στον αριθμό των γονέων που θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους κατά της covid-19, 53% έναντι 62% τον Μάιο.

Το να πειστούν οι γυναίκες να εμβολιαστούν θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, καθώς οι μητέρες είναι αυτές που κανονίζουν τα ραντεβού με τους γιατρούς και φροντίζουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, δήλωσε η Ρουπάλι Λιμάγιε του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

“Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο προσεκτικές. Τείνουν να διαβάζουν πολύ περισσότερο”, σχολίασε η Λιμάγιε, οπότε το να τις καθησυχάσουμε ότι δεν έγιναν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Οι μητέρες λαμβάνουν το 80% των αποφάσεων για την υγεία των παιδιών τους και είναι αυτές που τα φροντίζουν όταν αρρωστήσουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Από τις γυναίκες που δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για το εμβόλιο, το 60% δήλωσε ότι “διστάζει να εμβολιαστεί αμέσως με ένα εμβόλιο που εγκρίθηκε τόσο γρήγορα”. Εξάλλου το 48% εξ αυτών επεσήμανε ότι “οι κίνδυνοι ενός νέου εμβολίου ξεπερνούν τα οφέλη”.

Ένα 38% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για το εμβόλιο διότι δεν εμπιστεύεται τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν και το 27% ότι αυτό δεν θα παρέχει επαρκή προστασία.

Εξάλλου και οι πολιτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τις αποφάσεις των γυναικών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Ρεπουμπλικάνοι, που γενικά είναι λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα και είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην επιδημία, επίσης είναι λιγότερο διατεθειμένοι να εμβολιαστούν: το 53% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για ένα εμβόλιο, έναντι του 75% των Δημοκρατικών.

Οι Αφροαμερικανοί επίσης αντιμετωπίζουν λιγότερο θετικά ένα εμβόλιο, με το 49% να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί, σε σύγκριση με το 63% των λευκών και το 61% των ισπανόφωνων.

Επίσης το 56% των ενηλίκων 18 με 34 ετών επιθυμεί να εμβολιαστεί έναντι του 69% όσων είναι 55 ετών ή μεγαλύτεροι.

Πηγή: thepresident.gr