Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων: Το κοινωνικό κράτος είναι απαραίτητο για το μέλλον της δημοκρατίας

0
22

Υπό τη σκιά της καταστροφής στη Θεσσαλία, άρχισε τις εργασίες του το συνέδριο για την παρουσίαση της Εκθεσης της Επιτροπής Σοφών για το Κράτος της Κοινωνικής Προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την Αννα Διαμαντοπούλου.

«Η σκέψη όλων μας είναι σε αυτούς που καταστράφηκαν και προσβλέπουν προς την οργανωμένη κοινωνία και το κοινωνικό κράτος», είπε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση. Αναφορά στην καταστροφή εκεί έκανε και ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκολας Σμιτ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Θεσσαλία και έδωσε έμφαση στην «κοινωνική» συμφορά χιλιάδων πολιτών. «Τα είδαμε και στην Ιταλία και στη Λιβύη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να έχουμε τις κατάλληλες δομές, για να ανταποκριθούμε και να δείξουμε αλληλεγγύη όχι μόνον εντός του κράτους, αλλά και μεταξύ των κρατών».

Κοινός παρονομαστής στις ομιλίες τόσο της κ. Διαμαντοπούλου όσο και του κ. Σμιτ αλλά και του καθηγητή Μάνου Ματσαγγάνη που συμμετείχαν στο ίδιο τραπέζι, ήταν ότι χωρίς κοινωνικό κράτος υπονομεύεται η δημοκρατία.

Η ΕΕ έδειξε αλληλεγγύη με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είπε ο Επίτροπος και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρό κοινωνικό σύστημα πρόνοιας. Ο κ. Ματσαγγάνης έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Ολλανδίας και των σκανδιναβικών χωρών που έχουν ισχυρές οικονομίες, αλλά και κοινωνικά συστήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε απόψε, όπως είπε ο κ. Σμιτ, «η επένδυση στην κοινωνική προστασία και στον άνθρωπο είναι απαραίτητη για το μέλλον της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η εργασία να αμείβεται καλά και ζήτησε τη γενική εφαρμογή της Οδηγίας για τον ελάχιστο μισθό, ενώ έκανε ειδική μνεία για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Η ΑΙ έχει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες, είπε και ζήτησε να υπάρξει ισχυρό πλαίσιο κανόνων , σεβασμός στην ανθρωποκεντρική οικονομία και το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Σμιτ επανέλαβε τη λέξη αλληλεγγύη για τους πιο αδύναμους και για τα παιδιά, προκειμένου να έχουν τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Επεσήμανε επίσης την αντίφαση, ότι ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, υπάρχει έλλειμμα δεξιοτήτων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες στις ανάγκες της αγοράς και η Ευρώπη στις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση του κ. Ματσαγγάνη ότι οι ανισότητες στις ΗΠΑ και το ΗΒ αυξάνονται αλλά όχι στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας αν και πρόσθεσε στην εξίσωση και τη μείωση του ΑΕΠ.

Το κοινωνικό κράτος, είπε, πρέπει να γίνει επιταχυντής και όχι τροχοπέδη της οικονομικής ανάπτυξης. Ασφαλώς η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι “δίκαιη”. Η μακροβιότητα είναι καλή εξέλιξη αλλά πρέπει να στηρίξουμε “το ενεργό γήρας”, με περισσότερη έμφαση στην υγεία παρά στις συντάξεις και τέλος ζήτησε “ψύχραιμη” στάση στη μεταναστευτική πολιτική.

Το κοινωνικό κράτος είναι το ισχυρό χαρτί της Ευρώπης, αλλά πρέπει να το διορθώσουμε, είπε κλείνοντας.

Στην παρουσίαση της έκθεσης παρευρέθη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώνονες οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις. «Ημουνα με 11 καθηγητές και επιβίωσα», είπε η Αννα Διαμαντοπούλου ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, αναφερόμενη στην Επιτροπή Σοφών που εκπόνησαν υπό την προεδρία της την έκθεση.

Πηγή: thepresident.gr