Έως και 100 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην υπό ρωσικό έλεγχο πόλη, δηλώνει ο δήμαρχος

0
30

Έως και 100 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην υπό ρωσικό έλεγχο πόλη Νόβα Καχόβκα και χιλιάδες άγρια ζώα έχουν σκοτωθεί μετά την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο διορισθείς από τη Μόσχα δήμαρχός της, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Βλαντίμιρ Λεοντίεφ πρόσθεσε ότι διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.

Πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού διαρρέουν κάθε δευτερόλεπτο από τον ταμιευτήρα του φράγματος που τα συγκρατούσε και η πόλη κινδυνεύει από μολύνσεις λόγω των πλημμυρών, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου.

Η στάθμη των υδάτων σε ορισμένα τμήματα της περιφέρειας της Χερσώνας που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων προβλέπεται να συνεχίσει να είναι υψηλή για τρεις με δέκα μέρες μετά την καταστροφή, μετέδωσε επίσης το TASS.

Ωστόσο ο αναπληρωτής προσωπάρχης της Ουκρανίας, Ολέξι Κουλέμπα, δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει πως η στάθμη των νερών θα σταματήσει να αυξάνεται ως το τέλος της σημερινής ημέρας, αφού έφτασε γύρω στα 5 μέτρα στη διάρκεια της νύχτας.

Ο Κουλέμπα σημείωσε ότι 2.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί ως τώρα από τις εστίες τους και ότι η στάθμη των υδάτων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε 17 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό 16.000 ανθρώπων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε παράλληλα, επικαλούμενο και αυτό τον διορισθέντα από τη Μόσχα δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα Λεοντίεφ, ότι “χιλιάδες ζώα” στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Νιζνεντνιπρόφσκι έχουν σκοτωθεί και ότι η κλίμακα της καταστροφής είναι “τεράστια”.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, λόγω της οποίας πλημμύρισαν περιοχές σε πολεμική ζώνη και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ορισμένοι ανεξάρτητοι ειδικοί δηλώνουν ότι το φράγμα μπορεί να κατέρρευσε λόγω προηγούμενης ζημιάς και έντονης πίεσης που δεχόταν.

Απομακρύνθηκαν συνολικά πάνω από 2.700 άνθρωποι

Πάνω από 2.700 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από ζώνες που έχουν πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος, δήλωσαν σήμερα οι δύο πλευρές, οι ουκρανικές αρχές και οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες ελέγχουν καθεμία από μία όχθη του Δνείπερου στην περιφέρεια αυτή.

“Πάνω από 1.450 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί” από τις εστίες τους, δήλωσε στα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ολεξάντρ Χορουνέτζιι.

Οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές, τις οποίες επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσαν ότι έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής “1.274 ανθρώπους”.

Χωρίς κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ότι η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τόνισε ότι αυτό έγινε “απολύτως σκόπιμα”.

Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι τμήματα των περιφερειών Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Μικολάιφ και Χερσώνα στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία θα υποφέρουν από διακοπές στην παροχή νερού.

“Η ύψιστη προτεραιότητα τώρα είναι η παροχή νερού στις περιφέρειες που πλήττονται από τη ρωσική τρομοκρατική επίθεση”, τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Η Υπηρεσία Αποκατάστασης και Ανάπτυξης Υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγηθούν 1,5 δισεκατομμύριο γρίβνιες (περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ) για την κατασκευή αγωγού με δυνατότητα μεταφοράς περίπου 300.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως.

Το συνολικό μήκος του νέου αγωγού νερού θα ανέρχεται σε 87 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας προειδοποίησε παράλληλα για ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία λόγω παρουσίας χημικών στο νερό και κάλεσε τους κατοίκους να πίνουν μόνον εμφιαλωμένο ή άλλο νερό που είναι ασφαλές και να χρησιμοποιούν νερό από ασφαλείς πηγές στο μαγείρεμα.

Για αντίκτυπο στις αγροτικές εκτάσεις προειδοποιεί το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας

Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και θα μπορούσε να μετατρέψει σε “έρημο” τουλάχιστον 5 εκατομμύρια στρέμματα που θα μείνουν χωρίς άρδευση.

“Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα θα οδηγήσει στο γεγονός ότι τα χωράφια στη νότια Ουκρανία ενδέχεται να μετατραπούν σε ερήμους τον επόμενο χρόνο”, σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η καταστροφή, ανέφερε εξάλλου σε χθεσινή ανακοίνωσή του, μπορεί να στερήσει την παροχή νερού σε 31 αρδευτικά συστήματα στις ουκρανικές περιφέρειες της Ντνίπρο, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 τα συστήματα αυτά παρείχαν άρδευση σε 5,8 εκατομμύρια στρέμματα από τα οποία οι γεωργοί είχαν σοδειά περίπου 4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιόσπορων, σημείωνε.

Η καταστροφή του φράγματος άφησε χωρίς νερό το 94% των συστημάτων άρδευσης της Χερσώνας, το 74% αυτών της Ζαπορίζια και το 30% αυτών στην Ντνίπρο, υπογράμμιζε.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι βάσει προκαταρκτικών υπολογισμών περίπου 100.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στη δεξιά όχθη του Δνείπερου στη περιφέρεια της Χερσώνας θα πλημμυρίσουν.

“Ορισμένες φορές περισσότερη (γη θα βρίσκεται βυθισμένη στα νερά) στην αριστερή όχθη του ποταμού της περιφέρειας της Χερσώνας, η οποία τελεί υπό (ρωσική) κατοχή”, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, το οποίο δεν διευκρίνισε σχετικά με την ποσότητα της σοδειάς που υπολογίζεται ότι μπορεί να χαθεί λόγω των πλημμυρών.

Πηγή: thepresident.gr