Εντός της παράνομης Navtex το Oruc Reis 

0
19
ΑΠΕ

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο κινείται νοτιοδυτικά με τους πομπούς του κλειστούς και συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν σχηματίσει ασπίδα γύρω από το σκάφος.

Σύμφωνα με το skai.gr η Τουρκία φαίνεται πως επέλεξε να μην στείλει το Oruc Reis αμέσως πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, καθώς βρέθηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιότερα από τη Στρογγύλη και τη Ρω, αν και μέσα στην παράνομη Navtex.

Από την ταχύτητα του Oruc Reis που είναι από 5 έως 7 κόμβοι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον δεν έχει ποντίσει καλώδια για σεισμικές έρευνες.

Νωρίτερα ο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε στη νέα «έξοδο» τουOruc Reis στην ανατατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αναγνωρισμένες από τα ΗΕ.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com σε δηλώσεις του σε εκδήλωση στη Στρατιωτικής Ακαδημία για την έναρξη του νέου πανεπιστημιακού έτους ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «με αυτό που κάναμε (με τη Navtex)… εδώ διακυβεύονται τα θαλάσσια δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπου διαθέτουμε θαλάσσιες δικαιοδοσίες, καταχωρημένες στα ΗΕ. Σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες προβαίνουμε σε απόλυτα επιστημονικές έρευνες και τεχνικές εργασίες, επομένως δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Ωστόσο, επιτίθενται στις ενέργειες που κάνουμε, τις καθόλα αθώες, επιστημονικές και τεχνικές εργασίες, και προβαίνουν σε κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση και κάθε είδους προκλητικές ενέργειες. Ελπίζουμε οι γείτονές μας να απόσχουν από τέτοιες ενέργειες. Με την κίνηση που κάναμε, θέλουμε να προστατεύσουμε -ως πολεμικό ναυτικό- τις επιστημονικές και τεχνικές εργασίες που διεξάγουμε».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε, επίσης, ότι το πολεμικό ναυτικό θα παράσχει όπου χρειαστεί την απαραίτητη συνοδεία και προστασία στα ερευνητικά σκάφη, ενώ τη νέα αποστολή του Oruc Reis στη Μεσόγειο επιχείρησε να την εντάξει στο πλαίσιο προγραμματισμένων δραστηριοτήτων.

«Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, στο πλαίσιο των ερευνών που έχει διεξαγάγει μέχρι σήμερα, βάσει του σχεδίου και του προγράμματός του», κατέληξε.

Πηγή: thepresident.gr