Ένα πρώτο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ έφτασε στη Σολεντάρ

0
16

ΑΠΕ

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ένα πρώτο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε σήμερα στα περίχωρα της Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, μια πόλη όπου μαίνονται εδώ και καιρό σφοδρές μάχες μεταξύ του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού.

«Πρόκειται για το πρώτο ανθρωπιστικό κονβόι που φτάνει σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Το κονβόι αποτελείται από τρία φορτηγά που μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και φάρμακα για περίπου 800 ανθρώπους.

Η βοήθεια έφτασε σε περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

«Οι πρόσφατες μάχες μέσα και γύρω από τη Σολεντάρ προκάλεσαν μαζικές καταστροφές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να έχουν άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε ο Λέρκε, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΗΕ εργάζεται για να σταλούν και άλλα κονβόι βοήθειας.

«Οι συνάδελφοί μας του κονβόι είδαν με τα μάτια τους σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι άνθρωποι και τις τρέχουσες συνθήκες. Είναι μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί αρκετές μάχες, οπότε σίγουρα η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη σήμερα και ίσως και στο άμεσο μέλλον», τόνισε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ρωσικός στρατός και μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τη Σολεντάρ, μια μικρή πόλη στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται κοντά στη Μπάχμουτ, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της εδώ και μήνες.

Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να διαψεύδουν ότι η πόλη έχει καταληφθεί.

Πηγή: thepresident.gr