Ένα «επισκεπτήριο» αγάπης γεμάτο ευχές για τους καρκινοπαθείς

0
57
ΑΠΕ

Ένα ξεχωριστό «επισκεπτήριο» αγάπης θα δεχθούν φέτος το Πάσχα, οι ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων της χώρας καθώς θα λάβουν προσωπικές κάρτες γεμάτες ευχές, αισιοδοξία και ενθάρρυνση για συνέχεια του αγώνας τους. Η συγκινητική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στο WinCancer μια άτυπη εθελοντική οργάνωση κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχει ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της χώρας για τον καρκίνο εν γένει.

Η κάρτα που κάποιος θα φτιάξει, θα συγκεντρωθεί από τα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης και αφού πλαστικοποιηθεί, θα παραδοθεί στους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων. Το μήνυμα, μπορεί να περιέχει είτε μια ευχή, είτε μια απλή κουβέντα συμπαράστασης είτε ακόμη και μια θετική σκέψη για αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν έναν αγώνα ζωής. Και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, χωρίς να έχουν κοντά τους δικούς τους ανθρώπους.

Διαβάζοντας κάποιος για την συγκεκριμένη εθελοντική οργάνωση, διαπιστώνει πως την ιδέα ξεκίνησε ο Δημήτρης Σιάχος, ένας άνθρωπος που πάλεψε πολύ με τον καρκίνο και που όταν διαγνώστηκε για τρίτη φορά με την ασθένεια, αποφάσισε να φτιάξει ένα διαδικτυακό ημερολόγιο. «Αυτήν την τρίτη φορά ο Δημήτρης επέλεξε να μην κρύψει τον καρκίνο του, να μην κρύψει τη μάχη του, όπως έκανε τις άλλες φορές και ήθελε να βγει δημόσια και να μιλήσει για τις δυσκολίες, τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει ένας καρκινοπαθής αλλά και την αισιοδοξία και το γεγονός ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί όπως τα κατάφερε τις δυο προηγούμενες φορές. Δυστυχώς στην τρίτη μάχη του ο Δημήτρης δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2017», αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η σύζυγος του Δημήτρη Σιάχου και πρόεδρος του WinCancer, Πίστη Κρυσταλλίδου. «Οι άνθρωποι όμως που τον αγαπήσαμε», συνεχίζει η κ. Κρυσταλλίδου, «αποφασίσαμε ότι αυτή την προσπάθεια αξίζει να την συνεχίσουμε, γιατί το Win cancer έγινε διαδικτυακό σημείο αναφοράς των ανθρώπων που παλεύουν με τον καρκίνο και οι οποίοι θέλουν και εκείνοι να μιλήσουν για την ιστορία τους και τη δοκιμασία τους».

Σχετικά με το πώς ξεκίνησε η εντατική δραστηριοποίηση των εθελοντών για την συμπαράσταση σε αυτούς τους βαριά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας η πρόεδρος του WinCancer αναφέρει: «Όταν έφυγε ο Δημήτρης τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς (2017) αποφασίσαμε να μαζέψουμε βιβλία για τους καρκινοπαθείς και να τα μοιράσουμε σε εκείνους που νοσηλεύονται την περίοδο των γιορτών στα νοσοκομεία. Αυτό το κάναμε μέχρι και το 2019 γιατί πάντα θέλαμε να είμαστε κοντά στους καρκινοπαθείς. Όταν λοιπόν πέρυσι προέκυψε η πανδημία και το πρώτο lockdown με τις πολύ αυστηρές και σωστές εντολές να απαγορευτούν τα επισκεπτήρια ειδικά στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται οι καρκινοπαθείς, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη μάχη και είναι μόνοι τους. Μπορεί η τεχνολογία σίγουρα να βοηθάει σε ό,τι αφορά την επικοινωνία ωστόσο δεν είναι το ίδιο. Έτσι αποφασίσαμε πέρυσι το Μάρτιο να ξεκινήσουμε αυτό που τώρα πια εμείς ονομάζουμε “επισκεπτήριο” αγάπης. Ζητήσαμε λοιπόν από τον κόσμο να μας στείλει μια κάρτα, γιατί βιβλία δεν μπορούσαμε να ξαναμαζέψουμε για όλους αυτούς τους λόγους εξαιτίας της πανδημίας και σκεφτήκαμε ότι μια κάρτα επειδή είναι μικρή και μπορεί να πλαστικοποιηθεί, μπορεί να απολυμαίνεται , θα μπορούσε να δώσει χαρά στους καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο μόνοι τους. Αυτή η προσπάθεια πέρυσι την άνοιξη είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ενώ το επόμενο κάλεσμά μας ήταν να ζητήσουμε από τον κόσμο να μας διαβάσει μία σελίδα από το αγαπημένο του βιβλίο και έτσι φτιάξαμε βιντεάκια με ανάγνωση βιβλίων και τα ανεβάσαμε στη σελίδα μας. Φυσικά ήταν αφιερωμένα σε αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει η Πίστη Κρυσταλλίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του WinCancer η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα συγκινητική και εξηγεί: «Τα Χριστούγεννα του 2020 ζητήσαμε από τον κόσμο να μας στείλει χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές για τους ασθενείς και εκεί πάλι η ανταπόκριση ήταν απίστευτη και πολύ συγκινητική γιατί σκεφτείτε ότι ήμασταν σε lockdowvn , δεν μπορούσες δηλαδή να πας να αγοράσεις μια κάρτα και να την ταχυδρομήσεις. Αυτές λοιπόν οι κάρτες που λάβαμε ήταν ευφάνταστες κάρτες απ’ό,τι υλικό μπορείτε να φανταστείτε, κάρτες παιδιών, κάρτες από ανθρώπους που πέρασαν αυτή την ασθένεια γράφοντας πολύ δυνατά λόγια και φράσεις, κάρτες από όλη την Ελλάδα, την Κρήτη, την Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Πτολεμαϊδα, τα Ιωάννινα, από παντού», αναφέρει η πρόεδρος του WinCancer . «Οι κάρτες έφταναν σε μας, και εμείς αυτό που κάναμε ήταν να τις πλαστικοποιούμε για να μπορούμε να τις δίνουμε άφοβα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για τους ασθενείς και να μη μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο και να μπορούν να απολυμαίνονται. Έτσι μοιράσαμε τις κάρτες και στα τέσσερα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, τον ‘Αγιο Σάββα, το Μεταξά, το Θεαγένειο και το νοσοκομείο “‘Αγιοι Ανάργυροι”. Ωστόσο επειδή είχαμε πολλές κάρτες τις μοιράσαμε και σε άλλα νοσοκομεία όπως το νοσοκομείο των Μολάων, του Ηρακλείου που υπάρχει ογκολογική κλινική, της Πτολεμαϊδας που υπάρχει και εκεί ογκολογικό τμήμα και στο νοσοκομείο Παίδων και στη Φλόγα», λέει με ικανοποίηση η κ. Κρυσταλλίδου.

Την ρωτήσαμε εάν εν τέλει, ωφελούμενος είναι μόνο ο παραλήπτης της ευχετήριας κάρτας, η κ. Κρυσταλλίδου απάντησε αφοπλιστικά: «Ναι μεν ξεκινάς να κάνεις κάτι για τους ασθενείς, αλλά εσύ που θα κάτσεις να γράψεις την κάρτα, που θα μπεις στην ουρά στο ταχυδρομείο, και θα αφιερώσεις τον χρόνο σου, την ενέργειά σου, τελικά γεμίζεις. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και για μένα προσωπικά αλλά και γενικά για εμάς τους ανθρώπους που πιστεύουμε στον άνθρωπο και στην αγάπη».

Για την κ. Κρυσταλλίδου οι άνθρωποι που προσέφεραν κάρτες είναι αμέτρητοι, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό της. Μεταξύ αυτών και η περίπτωση μιας μαμάς που έφτιαξε την κάρτες μαζί με την βοήθεια της κόρης της και μάλιστα χρησιμοποίησε τα πατουσάκια της για να τη διακοσμήσει και στην επιστολή που έστειλε στο WinCancer, ανέφερε ότι είχε χάσει τη μητέρα της και η μικρή της κόρη δεν πρόλαβε να την γνωρίσει, ωστόσο έγραφε πολύ όμορφα λόγια για το πόσο όμορφη είναι η ζωή δίνοντας μια χαρούμενη νότα αισιοδοξίας.

«Εμείς έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να στείλει μια προσωπική ευχή φτιάχνοντας μία κάρτα. Δεν γνωρίζουν εάν απευθύνονται σε άνδρα ή γυναίκα, ηλικία, απλά ότι τη στέλνουν σε έναν άνθρωπο που παλεύει και βρίσκεται σε νοσοκομείο», αναφέρει η κ. Κρυσταλλίδου, ενώ σημειώνει πως τα πιο συγκινητικά λόγια που συναντάς στις κάρτες, είναι ανθρώπων που έχουν περάσει και οι ίδιοι από αυτή τη δοκιμασία και θέλουν να δώσουν αισιοδοξία και δύναμη μέσα από τα λόγια τους.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην ξεχωριστή αυτή δράση μπορεί να στείλει το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας σε μια πασχαλινή κάρτα και να την ταχυδρομήσει μέχρι τις 16 Απριλίου στην διεύθυνση του WinCancer Ικτίνου 60, ΤΚ 18450 Νίκαια.

Κλείνοντας τη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κρυσταλλίδου μίλησε και για τους επόμενους στόχους του WinCancer : «Όταν ξεπεραστούν οι δυσκολίες με την πανδημία και όλο αυτό που ζούμε, θα επιστρέψουμε στην προσπάθεια που κάνουμε για τη δημιουργία βιβλιοθηκών στα ογκολογικά νοσοκομεία. Εμείς προλάβαμε να φτιάξουμε μια βιβλιοθήκη στο νοσοκομείο της Πτολεμαίδας όπου είναι μια βιβλιοθήκη χαριστική, είναι δηλαδή τα βιβλία που έχουμε μαζέψει όλο αυτό το διάστημα για τους καρκινοπαθείς και ο ασθενής που περιμένει να κάνει τη θεραπεία του, μπορεί να πάει να πάρει όποιο βιβλίο θέλει και να το διαβάσει, να το κρατήσει, να το επιστρέψει, ή να δώσει ίσως και κάποιο δικό του. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε αυτές οι βιβλιοθήκες να μην αδειάζουν ποτέ, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ανάσας γύρω από αυτή τη βιβλιοθήκη, δηλαδή μια πολυθρόνα σπιτιού, να μπορεί να νιώσει ο καρκινοπαθής ότι δεν είναι το περιβάλλον ενός νοσοκομείου, γωνιές ανάσας θα λέγαμε. Θέλουμε να κρατήσουμε αυτή την εστία ζωντανή, πάντα έχοντας στο μυαλό μας τον ασθενή και τον άνθρωπο που στέκεται δίπλα του», καταλήγει με νόημα η κ. Κρυσταλλίδου.

Πηγή: thepresident.gr