Ελβετία: Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θεωρήθηκε αντισυνταγματική

0
23

Η κατάσχεση ιδιωτικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα υπονομεύσει το ελβετικό σύνταγμα και την κυρίαρχη έννομη τάξη, ανέφερε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση, επικαλούμενη τα ευρήματα ομάδας εργασίας που συστήθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης.

Η Ελβετία ‘πάγωσε’ οικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,5 δισεκ. ελβετικών φράγκων στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων προκειμένου να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων.

«Η στήριξη για την Ουκρανία θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις για δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε σήμερα το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Η Βέρνη εξετάζει τι θα μπορούσε να κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία ύστερα από τις διεθνείς συζητήσεις και τα κοινοβουλευτικά ερωτήματα για το εάν τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν αποζημιώσεις για την Ουκρανία.

Η ομάδα εργασίας που συστήθηκε για να εξετάσει το θέμα δήλωσε ότι με βάση την ελβετική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, νομίμως αποκτηθέντων, χωρίς αποζημίωση.

«Η κατάσχεση δεσμευμένων ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν συνάδει με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα και την κυρίαρχη έννομη τάξη και παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελβετίας», ανέφερε σήμερα το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Άλλες χώρες έχουν παρόμοια συνταγματικά δικαιώματα και εγγυήσεις».

Οι ελβετικές τράπεζες είναι επίσης κατά των κατασχέσεων. «Δεν υπάρχει σήμερα νομική βάση για κατάσχεση», ανέφερε τον περασμένο μήνα η Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών.

Η Ελβετία έχει ήδη υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Η Βέρνη υιοθέτησε επίσης το τελευταίο πακέτο της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου, επιβάλλοντας κυρώσεις σε 200 και πλέον πρόσωπα και ανακοινώνοντας νέους περιορισμούς, όπως η απαγόρευση εξαγωγών για την αεροπορική βιομηχανία προκειμένου να καλύπτει τους κινητήρες για αεροσκάφη και drones.

Πηγή: thepresident.gr