Ελβετία: Δωρεάν πλέον τα διαγνωστικά τεστ – Μέρχι τώρα κόστιζαν 150 ευρώ

0
37
ΑΠΕ

Μετά από μεγάλο δισταγμό και με τις τιμές για τα διαγνωστικά τεστ να ανέρχονται σε 150 ευρώ και άνω, η Ελβετία κάνει τώρα τη μεγάλη στροφή. Από τα μέσα Μαρτίου, όλοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων και των διασυνοριακώς μετακινούμενων.

Η κυβέρνηση παρουσίασε αυτά τα σχέδια σήμερα στην πρωτεύουσα Βέρνη. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 12 Μαρτίου. Το σχέδιο αυτό θα κοστίσει –επί ενός πληθυσμού 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων– σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ). Επίσης, κάθε πολίτης θα λαμβάνει πέντε αυτοδιαγνωστικά τεστ το μήνα για το σπίτι δωρεάν, μόλις όμως είναι διαθέσιμα αξιόπιστα τεστ αυτού του τύπου, σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση.

Με αυτήν τη μαζική επέκταση των διαγνωστικών τεστ, θα γίνουν ταυτόχρονα και περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελβετία, καταστήματα και μουσεία έχουν ανοίξει ξανά από την αρχή της εβδομάδας, αλλά τα εστιατόρια παραμένουν ακόμα κλειστά.

«Ακόμα και με τα μαζικά διαγνωστικά τεστ, είναι απαραίτητη όμως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η χρήση μάσκας και η τήρηση της απόστασης, επειδή το αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ δεν είναι παρά μόνο μια φωτογραφία της στιγμής. Ένα αρνητικό τεστ δεν πρέπει να οδηγεί σε ψευδαίσθηση (μόνιμης) ασφάλειας και σε μη συνετές συμπεριφορές», τόνισε η κυβέρνηση.

Πηγή: thepresident.gr