Τίτλος: Τροποποιήσεις στις διαδικασίες έκδοσης νέων αστυνομικών ταυτοτήτων και προστασία προσωπικών δεδομένων
Διευκρινίσεις σχετικά με τις τροποποιήσεις στην νομική διαδικασία για την έκδοση νέων αστυνομικών ταυτοτήτων έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από την επιβολή προστίμου ύψους 150.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το υπουργείο υπογραμμίζει τη σημασία των αποφάσεων των ανεξάρτητων Αρχών, επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών και την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Εκδόθηκαν ήδη μέτρα για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά τη διαδικασία έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, προκειμένου να συμμορφωθούν πλήρως με τις οδηγίες της Αρχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην εφαρμογή της αρχής ελαχιστοποίησης σχετικά με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων και στην επικαιροποίηση του ενημερωτικού υλικού που είναι διαθέσιμο στους πολίτες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεσμεύεται ότι οι ενέργειες αυτές θα ολοκληρωθούν εντός έξι μηνών. Για τις ήδη εκδοθείσες ταυτότητες, επισημαίνεται ότι παραμένει αμετάβλητη η ισχύς τους έως την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ενώ η διαδικασία έκδοσής τους συνεχίζεται κανονικά.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Παρέμβη ύστερα από καταγγελία πολίτη, ο οποίος είχε υποβάλει αίτημα στις 25 Αυγούστου 2023 προς το υπουργείο, ζητώντας πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων σε σχέση με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Παρά την υπενθύμιση που απέστειλε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του.

Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε παραβιάσεις στην ενημέρωση σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και στη διαδικασία εκτίμησης αντικτύπου για την προστασία των δεδομένων (DPIA), η οποία διενεργήθηκε αφού είχε ήδη αρχίσει η επεξεργασία. Αυτό συνιστά σοβαρή παράβαση, καθώς η σχετική εκτίμηση δεν κάλυπτε επαρκώς τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των δεδομένων κατά τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων.

Πηγή: newsbomb.gr