Ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων για Έλληνες του εξωτερικού
Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων για τους Έλληνες του εξωτερικού εισέρχεται σε ψηφιακή εποχή, με την ψήφο του άρθρου 60 του ν. 5143/2024 του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση, που αφορά στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και άλλες ρυθμίσεις, αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας.

Η νέα ρύθμιση προήλθε από τη συνεργασία των υπουργών Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται θεμέλια για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου και του κόστους της. Αναμένεται ότι αυτή η τεχνική υλοποίηση θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των προξενικών αρχών, επιτρέποντας τις ταχύτερες και καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Άμεσα συνδεόμενο με αυτήν την προσπάθεια είναι και το έργο του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, ο οποίος εργάζεται για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους απόδημους, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για καλύτερη υποδομή και πρόσβαση στις υπηρεσίες για τους Έλληνες στο εξωτερικό, όπως καταγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.

Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από τη τεχνική διάσταση της ψηφιοποίησης, επιδιώκει επίσης τη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων και τη σχέση τους με το ελληνικό κράτος, προσφέροντας μια ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση.

Πηγή: newsbomb.gr