Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων μέσω ΚΕΠ Ενισχύει την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Μειώνει τη Γραφειοκρατία
Η διαδικασία ψηφιακής μεταβίβασης ΙΧ επιβατικών και δικύκλων οχημάτων μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της, με 900 αιτήσεις να έχουν ήδη υποβληθεί και διεκπεραιωθεί. Η νέα υπηρεσία διευκολύνει ιδιαίτερα τους πολίτες που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες ή τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, προσφέροντας ταυτόχρονα απλούστερη διαδικασία για πιο περίπλοκες μεταβιβάσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται μέσω της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Εσωτερικών και έχει στόχο την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και της διαφάνειας των διαδικασιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, υπό τη μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.

Η υλοποίηση της διαδικασίας περιλαμβάνει την ψηφιακή διαβίβαση των αιτήσεων από τα Κ.Ε.Π. προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των 13 Περιφερειών της χώρας, μειώνοντας τους απαιτούμενους χρόνους και τη γραφειοκρατία, καθώς καταργείται η ταχυδρομική αποστολή των έντυπων αιτημάτων και των δικαιολογητικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καταργούνται αρκετά δικαιολογητικά, όπως το Δελτίο τεχνικού ελέγχου, που ελέγχεται αυτόματα από την πλατφόρμα, και η βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, η οποία επίσης ελέγχεται αυτοματοποιημένα. Επιπλέον, γίνεται αυτόματη άντληση του φωτοαντιγράφου της Αστυνομικής Ταυτότητας από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι διαδικασίες ηλεκτρονικής πληρωμής έχουν εφαρμογή για τις Περιφέρειες που εντάσσονται στο Διατραπεζικό Σύστημα, και αντλούνται πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για την κατάσταση του οχήματος, διασφαλίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφιακή μεταβίβαση αν υπάρχουν προβλήματα με το όχημα (π.χ. αν είναι σε ακινησία, έχει κλαπεί ή έχει κατασχεθεί).

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παράγεται βεβαίωση υποβολής του αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης κυριότητας του οχήματος, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr. Ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί με αυτή τη βεβαίωση να ασφαλίσει και να κυκλοφόρησει το όχημά του για 30 ημέρες εντός της ελληνικής επικράτειας.

Πηγή: newsbomb.gr