Πώς να Αντιδρούμε Σε Περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής Σώζοντας Ζωές
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς (16/10), ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης για την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Το φετινό μήνυμα είναι ότι όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να σώσουν μια ζωή.

Δυστυχώς, στις δέκα περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, λιγότερο από το 20% των παρευρισκομένων γνωρίζει πώς να παρέχει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει μόλις το 5%. Η βελτίωση αυτών των ποσοστών θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου.

Εάν βρεθείτε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, ελέγξτε αν το θύμα αντιδρά, χτυπώντας ελαφρά τους ώμους του και ρωτώντας «είσαι καλά;». Αν δεν υπάρχει αντίδραση, ελέγξτε την αναπνοή πλησιάζοντας το αυτί σας στο στόμα του, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την κίνηση του θώρακα.

Αν το θύμα δεν αναπνέει, καλέστε αμέσως τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στους αριθμούς 166 και 112 και ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ. Τοποθετήστε τα χέρια σας το ένα πάνω στο άλλο στο κέντρο του θώρακα και εφαρμόστε 30 θωρακικές συμπιέσεις, με ρυθμό περίπου 2 συμπιέσεων ανά δευτερόλεπτο. Έπειτα, εφαρμόστε 2 αναπνοές διάσωσης με τεχνική στόμα με στόμα και συνεχίστε με εναλλαγές 30 θωρακικών συμπιέσεων και 2 αναπνοών έως ότου παρατηρήσετε σημεία ζωής ή φτάσει το ασθενοφόρο.

Η διαδικασία ανάνηψης για παιδιά και βρέφη είναι παρόμοια με αυτή για ενή adultos, με κάποιες διαφορές.

Πηγή: newsbomb.gr