Περιοριστικά Μέτρα Κυκλοφορίας Επανέρχονται Στο Κέντρο Της Αθήνας
Από την ερχόμενη Δευτέρα (14/10), επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, γνωστοί ως Μικρός Δακτύλιος. Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου περιλαμβάνουν τις λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Λ. Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Αμβρ. Φραντζή, Λ. Ανδρ. Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδός, Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Λ. Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς, δεν ισχύουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα.

Στις περιοχές που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο, επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία μόνο για τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καθώς και για φορτηγά ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος 2,2 τόνων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας (μονά – ζυγά). Ο στόχος είναι να περιοριστεί η κυκλοφορία κυρίως για τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα, καθώς έχουν αναθεωρηθεί οι προϋποθέσεις για την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Αυτό το μέτρο θα παραμείνει σε εφαρμογή μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025.

Ορισμένα οχήματα εξαιρούνται από τους περιορισμούς και κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς στο Μικρό Δακτύλιο. Αυτά περιλαμβάνουν οχήματα που είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες που χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 195948 από 07/10.10.2024.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν προκειμένου να αποκτήσουν ειδικές άδειες κυκλοφορίας, να εκτυπώσουν ή να ζητήσουν ψηφιακά το σήμα κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Οι κατηγορίες οχημάτων που δικαιούνται είσοδο περιλαμβάνουν ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά, καθώς και αυτοκίνητα EURO 6 που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εκπομπών CO2.

Αναφορικά με τις ημέρες και ώρες ισχύος των περιοριστικών μέτρων, αυτά ισχύουν από Δευτέρα έως Πέμπτη, 07:00 – 20:00 και την Παρασκευή, 07:00 – 15:00. Δεν θα ισχύουν τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που διεξάγονται απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι αιτήσεις για την έκδοση ειδικών αδειών μπορούν να κατατίθενται καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηρώντας τις καθορισμένες ώρες. Τα έγγραφα που απαιτούνται περιλαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, άδεια ικανότητας οδήγησης, ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η παράβαση των περιορισμών του Δακτυλίου επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: newsbomb.gr