Οι Παράγοντες που Καθορίζουν την Ψήφο των Ελλήνων Πολιτών στις Ευρωπαϊκές Εκλογές
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι Έλληνες πολίτες εμφάνισαν αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, με κίνητρα όπως η αναμέτρηση με την αύξηση των τιμών και το κόστος ζωής (70%) και η οικονομική κατάσταση (69%). Η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη βρίσκονται στην τρίτη θέση των παραγόντων που επηρεάζουν την ψήφο στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας το 40% των αναφορών, ενώ το 37% ενδιαφέρεται επίσης για τη διεθνή κατάσταση.

Η συμμετοχή των Ελλήνων στις ευρωπαϊκές εκλογές ανέδειξε διάφορους λόγους που τους κινητοποιούν. Ειδικότερα, το 46% πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να τους ωθήσει να ψηφίσουν, ποσοστό που αγγίζει το 58% στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας κατατάσσονται στην πρώτη θέση των αιτημάτων των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την ΕΕ (45%).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωστοποίησε ότι οι πολίτες στην ΕΕ είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της. Σχεδόν το 65% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για την ΕΕ και επτά στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι οι χώρες τους ωφελούνται από την συμμετοχή στην ΕΕ. Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με το 42% των πολιτών να εκφράζουν θετική γνώμη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανέφερε ότι οι πολίτες ανέδειξαν την ανάγκη για δράση και λύσεις που να ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους ανάγκες, εξασφαλίζοντας έτσι την υψηλότερη προσέλευση στις κάλπες της ιστορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Ελλάδα, η μόλις 26% από τους πολίτες πιστεύουν ότι η φωνή τους έχει σημασία στην ΕΕ, στοιχείο που χρήζει προσοχής.

Τέλος, οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες επέλεξαν συγκεκριμένα κόμματα στις ευρωπαϊκές εκλογές, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, αντανακλούν την κοντινότητά τους στις προτάσεις και τις αξίες των κομμάτων. Στην Ελλάδα, το 52% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα που συνήθως υποστηρίζουν.

Πηγή: newsbomb.gr