Κόστος και Επιπτώσεις του Παράνομου Εμπορίου Μετάλλων στην Ελλάδα
Αναρίθμητα μέτρα από αντλίες και μοτέρ μέχρι καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΣΕ έχουν γίνει αντικείμενο παράνομου εμπορίου μετάλλων στη χώρα μας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, επωφελώντας τόσο τους κλέφτες όσο και τα παράνομα χυτήρια. Τα λιωμένα μέταλλα συχνά πωλούνται στο εξωτερικό, καθώς επιδοτείται η εξαγωγή τους.

Ειδικότερα, οι κλέφτες στοχεύουν κυρίως σε χαλκό και καταλύτες οχημάτων, αφού η μαύρη αγορά προσφέρει τουλάχιστον 4 ευρώ ανά κιλό για τον χαλκό και έως 200 ευρώ για κάθε καταλύτη. Οι τιμές για άλλα μέταλλα είναι επίσης εντυπωσιακές: το σίδερο κοστίζει τουλάχιστον 100 ευρώ ανά τόνο, ο ορείχαλκος περίπου 2 ευρώ ανά κιλό, ενώ αλουμίνιο και μολύβι πωλούνται γύρω από 1 ευρώ ανά κιλό.

Η κλοπή καλωδίων και σιδηροδρομικών ράγων έχει σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες, με πολλές αγροτικές περιοχές να μένουν χωρίς ρεύμα και σημαντικά προβλήματα να προκύπτουν στα δρομολόγια του ΟΣΕ. Ειδικότερα, η «βιομηχανία» κλοπής καταλυτών έχει ανθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τιμές τους στην αγορά είναι υψηλές, επηρεάζοντας μαζικά τη ζωή των πολιτών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ενήμερες για την ύπαρξη ομάδων, κυρίως Ρομά, Αλβανών και Βούλγαρων, που αναλαμβάνουν τις κλοπές. Αυτές οι ομάδες εντοπίζουν τα οχήματα, τα σηκώνουν με γρύλους, ενώ μέλη τους κόβουν γρήγορα τους σωλήνες του καταλύτη, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία σε μόλις 1-1.5 λεπτό.

Σημειώνεται ότι ο καταλύτης δεν πωλείται μόνο σε συνεργεία, αλλά και σε άτομα που αναζητούν πολύτιμα μέταλλα, όπως ασημί και παλλάδιο, που περιέχονται στο εσωτερικό του. Μόλις 100 καταλύτες μπορούν να αποδώσουν μισό κιλό ασημιού, το οποίο έχει σήμερα τιμή τουλάχιστον 500 ευρώ ανά κιλό.

Πηγή: newsbomb.gr