Η Βία Μεταξύ Ανηλίκων και η Έλλειψη Συναισθηματικής Νοημοσύνης
Καθημερινά, η κοινωνία μας γίνεται μάρτυρας φαινομένων βίας, ακόμα και ακραίας, ανάμεσα σε ανηλίκους, κάτι που προκαλεί σοκ. Αυτά τα φαινόμενα είναι πρωτοφανή σε έκταση και ένταση, και οι ειδικοί αναζητούν τους λόγους που οδηγούν τα παιδιά να εκφράζονται με εγκληματική βιαιότητα προς τους συνομηλίκους τους, συχνά για ασήμαντες αιτίες. Η έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως αναφέρεται από τη σύγχρονη ψυχολογία, είναι προφανής. Αυτοί που διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται ότι ακολουθούν την αρχή «μην κάνεις στον άλλον αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν», ωστόσο φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι είναι όλο και λιγότεροι.

Η Πολύβια Γεράκη, ψυχολόγος και συνεργάτης της ΕΛ.ΑΣ., έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς μεταξύ νέων και είναι σε θέση να αναλύσει τον κίνδυνο που αυτός ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων συνεπάγεται για την κοινωνία. Σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr, τονίζει ότι η ανεξέλεγκτη βία προέρχεται από μια αλυσίδα καταστάσεων που έχει διαμορφώσει τη σύγχρονη ζωή, και ότι η κρίση αξιών που διαρκεί είναι η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου.

Η ψυχολόγος υποστηρίζει ότι συστατικά της οικογένειας όπως τα γνωρίζαμε είναι πλέον σπάνια. Η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης και επικοινωνίας στην οικογένεια συχνά οδηγεί σε αδιαφορία και παραμέληση των παιδιών. Κατά την κ. Γεράκη, τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και αποδοχή, αλλά πολλές φορές αυτές οι ανάγκες ικανοποιούνται μόνο επιφανειακά.

Επισημαίνει ότι, παρά την αυξημένη μόρφωση των γονέων, έχουν αναπτυχθεί συνθήκες σύγχυσης σχετικά με τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους. Αποτέλεσμα της έλλειψης ποιοτικής επικοινωνίας με τα παιδιά είναι οι χαμένοι δεσμοί, γεγονός που αποτρέπει την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της κατανόησης των κανόνων και ορίων.

Η Πολύβια Γεράκη προσθέτει ότι η υπερβολική χρήση τεχνολογίας από τα παιδιά περιορίζει την ανάπτυξη σημαντικών εγκεφαλικών λειτουργιών και εμποδίζει την αντίληψη εμπειριών. Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνουν αποστεωμένα από συναισθήματα, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητά τους να συναισθάνονται και να αποδέχονται τις κοινωνικές αξίες.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος και πιθανώς η βοήθεια των ειδικών μπορούν να συμβάλουν στην επανόρθωση της κατάστασης, όχι για τα παιδιά, αλλά για τους ενήλικες που τα ανατρέφουν.

Πηγή: newsbomb.gr