Η Θλίψη του Καστελλοριζου και η Τραγωδία του Πλοίου Empire Patrol
Η 29η Σεπτεμβρίου 1945 παραμένει μία θλιβερή ημερομηνία, καθώς σημάδεψε την τραγωδία του πλοίου Empire Patrol, που οδήγησε στον θάνατο 33 Καστελλοριζιούς πρόσφυγες. Η επιστροφή των προσφύγων στις ρίζες τους ξεκίνησε την ίδια χρονιά, αλλά οι πρώτοι που έφτασαν βρήκαν το νησί τους σε κατάσταση απόλυτης καταστροφής.

Το Καστελλόριζο είχε υποστεί σοβαρές διώξεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι του νησιού βίωσαν βία, λεηλασίες και κάθε μορφή κακοποίησης, γεγονός που οδήγησε τον πληθυσμό από 8.000 σε μόλις 2.000 άτομα, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να διαφύγουν. Με την είσοδο των γερμανικών δυνάμεων και τον βομβαρδισμό του νησιού τον Οκτώβριο του 1943, οι Καστελλοριζιοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πέρασαν στις τουρκικές ακτές, παρακολουθώντας με θλίψη την καταστροφή των περιουσιών τους.

Η τρίτη αποστολή επιστροφής προσφύγων ήταν εφιαλτική. Το πλοίο Empire Patrol, που μετέφερε Καστελλοριζιούς πρόσφυγες, πιάστηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής. Πολλοί επιβάτες αναγκάστηκαν να πηδήξουν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στο φλεγόμενο πλοίο. Οι ηρωικές προσπάθειες διάσωσης από το βρετανικό αεροπλανοφόρο H.M.S. Trouncer δεν ήταν αρκετές. Δυστυχώς, 33 άνθρωποι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν και δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους. Οι επιζώντες νοσηλεύτηκαν στην Αίγυπτο, όπου έλαβαν φροντίδα και υποστήριξη από τις ελληνικές και αιγυπτιακές κοινότητες.

Πηγή: newsbomb.gr